Premiul Man Booker International pe 2019, decernat unei scriitoare din Oman

Jokha Alharthi, prima scriitoare din Oman tradusă în limba engleză, a câştigat marţi premiul literar Man Booker International pentru romanul 'Celestial Bodies' ('Corpurile Celeste'), informează DPA.

Romanul, tradus din limba arabă de Marilyn Booth, urmăreşte istoria unei familii din Oman timp de trei generaţii. Celestial Bodies' s-a impus în faţa altor cinci romane finaliste la acest premiu, adjudecându-şi prestigioasa distincţie, care include o recompensă financiară în valoare de 50.000 de lire sterline (63.500 de dolari), împărţită în mod egal între autor şi traducător.

Este pentru prima dată când un autor din Golful Persic câştigă acest mult râvnit premiu literar. Corpuri Celeste' este o carte care-ţi câştigă în egală măsură mintea şi inima', a declarat Bettany Hughes, preşedinta juriului, la ceremonia organizată la centrul cultural-artistic Roundhouse din Londra. Jokha Alharthi va fi totodată ultimul autor recompensat cu premiul intitulat 'Man Booker International', care a debutat în 2005 ca un premiu bienal pentru autorii de limbă străină ale căror cărţi sunt disponibile la nivel mondial în limba engleză.

Man Booker International, care din 2016 s-a transformat într-un premiu anual pentru o singură carte tradusă, va fi cunoscut începând din 1 iunie sub numele de 'International Booker Prize', în condiţiile în care sponsorizarea sa de către grupul Man încetează anul acesta. Premiul original, care recompensează lucrări scrise în limba engleză, va fi din nou cunoscut sub numele de 'premiul Booker'. Ultimul câştigător al premiului Man Booker va fi anunţat pe data de 14 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel