Peninsula Crimeea. Ucraina respinge oferta Rusiei

Putin susţine că 90% din teritoriul Siriei a fost eliberat
Putin susţine că 90% din teritoriul Siriei a fost eliberat

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei reglementări a problemei privind anexarea Peninsulei Crimeea prin "compensații" financiare din partea Rusiei, idee formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman.

"Resping în mod ferm afirmațiile privind 'un fapt împlinit' pe care l-ar constitui anexarea Crimeei", a spus Poroșenko în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiune de toamnă.

Consiliul Europei "nu a fost creat (...) pentru apeluri în vederea schimbării unui teritoriu contra bani, petrol sau gaz", a declarat Poroșenko. "El a fost creat pentru a menține valorile și principiile noastre fundamentale și — cel mai important — pentru a le apăra dacă este necesar", a adăugat el.

"Doar respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei vom putea ajunge la pace și la stabilitate în Europa", a subliniat Petro Poroșenko, fără a-l cita nominal pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în Cehia pentru orientarea sa prorusă în dosarul ucrainean, a evocat cu o zi înainte problema Peninsulei Crimeea, în timpul unui discurs susținut tot în fața APCE.

"Dacă vom încerca să restituim Crimeea Ucrainei, va fi un război în Europa. Merită să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, nu există nicio îndoială, este un fapt împlinit", a spus Zeman.

"Dacă există un dialog între Rusia și Ucraina, cred — și aceasta este doar opinia mea personală — că ar putea exista o compensație pentru Crimeea, sub o formă financiară, sau sub formă de gaz sau petrol", a adăugat președintele ceh, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel