Urmărește emisiunea live


Pașaportul special folosit de diplomați. Avantajele pe care le presupune

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un anumit tip de pașaport, folosit de cei mai importanți oameni din lume, deschide toate ușile. 

În general, majoritatea cetățenilor dețin un singur pașaport, sau poate două în cazul dublei cetățenii. Însă în anumite domenii de activitate, cel diplomatic, cel investigativ sau chiar cel prezidențial, membrii comunităților pot folosi un anumit tip de pașaport inaccesibil populației generale.

Pașaportul diplomatic

Pe scurt, pașapoartele diplomatice se eliberează diplomaților guvernamentali și consulilor staționați în străinătate. De exemplu, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Franța, Brian Aggeler, va deține un pașaport diplomatic, la fel ca ambasadorul Franței în Statele Unite, Philippe Étienne, scrie CNN

Care sunt beneficiile? Cererea pentru o viză este adesea scutită de alte procese birocratice, pentru a asigura o trecere cât mai eficientă și rapidă între două țări Deținătorii de pașapoarte diplomatice britanice, de exemplu, beneficiază de intrare fără viză în China.

De asemenea, diplomații se bucură adesea de imunitate diplomatică (notă: acest lucru nu dă undă verde pentru comitere unei infracțiuni în străinătate). Membrii familiei diplomaților pot obține uneori un pașaport diplomatic.

Curieri de rang înalt

În Marea Britanie, există un tip foarte special de pașaport diplomatic, marcat cu ștampila Serviciului de mesagerie al reginei (QMS). Acesta este un grup de elită de curieri, care livrează materiale diplomatice clasificate, cu o tradiție de aproximativ 800 de ani.

Între timp, a existat o controversă cu privire la pașapoartele diplomatice canadiene în 2017, când s-a dezvăluit că țara  emite prea multe documente de acest tip. 

Cele mai puternice pașapoarte din lume

Indexul Henley al pașapoartelor, bazat pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), monitorizează în mod regulat cele mai prietenoase (sau liberale) pașapoarte din lume din 2006. Indicele nu ia în considerare restricțiile temporare, așa că, lăsând deoparte accesul actual la călătorii, deținătorii de pașapoarte din fruntea clasamentului, Japonia și Singapore, pot, teoretic, să călătorească fără viză către 192 de destinații. Adică cu 166 de destinații mai mult decât cetățenii afgani, care se află în partea de jos a indexului care include 199 de pașapoarte și pot accesa doar 26 de țări fără a avea nevoie de viză în prealabil. Citește AICI mai multe. 

1. Japonia, Singapore (192 de destinații)
2. Germania, Coreea de Sud (190)
3. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (189)
4. Austria, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Suedia (188)
5. Irlanda, Portugalia (187)
6. Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (186)
7. Australia, Canada, Republica Cehă, Grecia, Malta (185)
8. Polonia, Ungaria (183)
9. Lituania, Slovacia (182)
10. Estonia, Letonia, Slovenia (181)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel