EXCLUSIV  Ministru, scrisoare către Cioloș. Dezvăluiri GRAVE din interiorul guvernului

Ministrul Bogdan Stanoevici a transmis o scrisoare adresată premierului Dacian Cioloș după ce a descoperit dezastru la Cultură.

DC News vă prezintă în exclusivitate scrisoarea lui Bogdan Stanoevici:

Scrisoare deschisa, in atentia domnului Prim-Ministru, DACIAN CIOLOS Domnule Prim-Ministru,

Cu regret aflam ca in urma rectificarii bugetare, Ministerul Culturii va pierde 191.000.000 lei din bugetul sau. Acest fapt regretabil pentru Cultura in general, intervine in momentul in care exista o serie de lucrari de reabilitare ale unor sit-uri arheologice de o imensa valoare pentru Patrimoniul National. Ca sa nu mai vorbesc si de sit-urile pentru care exista doar proiecte, ce asteapta prin sertare. Timp in care obiecte de o valoare inestimabila sunt jefuite, pentru a fi vandute in mod ilegal pe piata de arta din alte tari. La baza acestor lucrari, exista contracte semnate in conditii legale.

Mai mult decat atat, aceste contracte au fost reverificate in urma unor plangeri. Toate Instantele Judecatoresti, inclusiv Inalta Curte, au stabilit legalitatea contractelor. Cu toate acestea, lucrarile contractate care au fost incepute, nu au mai putut fi continuate din lipsa alocarilor bugetare din partea Ministerului Culturii. In ciuda solicitarilor repetate ale conducerilor diverselor institutii subordonate Ministerului Culturii, ce au in gestiune aceste sit-uri arheologice, sumele necesare nu au fost alocate pretextandu-se lipsa fondurilor. Ca sa constatam acum, ca aceste fonduri existau, dar conducerea Ministerului Culturii a refuzat sa le aloce din considerente ce nu pot avea nici o baza reala. Returnarea sumei de 191.000.000 lei, la Ministerul Finantelor Publice, este dovada elocventa a afirmatiilor mele.

Două probleme critice

Stim cu totii foarte bine ca banii ce nu sunt cheltuiti in primele 6 luni ale exercitiului bugetar, sunt returnate in totalitate catre bugetul de stat. Si nu ma refer la fonduri europene pentru Cultura, cum incearca sa spuna unii, pentru simplul motiv ca daca aceste fonduri ar exista, acestea nu ar fi incluse in buget si deci returnate la Min. Finantelor. Am sa fac referire la doua situatii, simptomatice insa pentru tot ce inseamna Patrimoniu National Imobil.

Prima speta la care ma refer este MNIT Cluj, care este inchis de 7 ani. Exponatele, printre care piese de Patrimoniu, sunt depozitate in subsolul Muzeului, ceea ce le pune in pericol integritatea. De altfel, in urma vizitei dumneavoastra la Cluj, ati propus directiei Muzeului, in mod absolut justificat, sa adreseze o cerere de suplimentare a bugetului, catre MDRAP, daca Ministerul Culturii nu mai are fonduri la buget. Din pacate insa, doamna ministru Corina Suteu, a amenintat-o pe directoarea Muzeului prin consilierii sai, Dragos Neamu si Florian Matei Popescu, ca in cazul in care se va trimite aceasta cerere de fonduri, doamnei Director interimar i se va desface contractul de munca.

Cea de a doua speta, pe care doresc sa v-o aduc la cunostinta, este C.M.N.M. Iasi, respectiv Palatul Culturii, la care s-au terminat lucrarile de renovare a cladirii. Tin sa va precizez ca mare parte din lucrari, ca si anumite achizitii pentru muzeu, au fost finantate prin sponsorizari private in urma eforturilor depuse de managerul Muzeului, doamna Lacramioara Stratulat. Desi in primavara acestui an a fost inaugurat Palatul Culturii din Iasi, dupa terminarea reabilitarii si restaurarii cladirii, sunt necesare fonduri substantiale pentru amenajarea interioara a muzeului. Tot la Iasi, domnule Prim Ministru, mult mai grav este cazul vestigiilor celei mai vechi culturi descoperite in Europa. Ma refer, evident, la sit-ul de la Cucuteni. Acest sit unic in lume prin elementele arheologice pe care le contine, se afla intr-o stare de degradare avansata si continua, in urma fenomenelor meteorologice, dar si din cauza expunerii sit-ului, din lipsa de protectie, la agresiunile «jefuitorilor de morminte».

[citeste si]

Riscul major in cazul Cucuteni, este distrugerea ireversibila a unui element de Patrimoniu National, dar si Universal, de o valoare inestimabila. Si in acest caz al sitului arheologic de la Cucuteni, exista proiecte de reabilitare, contracte semnate si lucrari incepute, care au fost sistate din lipsa de fonduri. Toate aceste fonduri, esentiale pentru prezervarea si sovgardarea Patrimoniului National, exista. Din pacate insa, doamna ministru Corina Suteu, in loc sa gaseasca solutii pentru alocarea acestor fonduri, prefera sa le dea inapoi. Ciudat mod de a gestiona Cultura si Patrimoniul Cultural National. Din pacate insa, nu mai este un secret pentru nimeni ca Patrimoniul National este ultima preocupare a doamnei ministru Corina Suteu. Si aceste doua exemple nu sunt singurele din pacate. Tot ce inseamna lucrari de reabilitare si sovgardare a sit-urilor ce fac parte din Patrimoniul National, sunt sistate cu buna stiinta.

Anumite manifestări primesc subvenții. De ce

In schimb anumite manifestari culturale ale prietenilor « de casa » ai doamnei Corina Suteu primesc subventii de la bugetul Ministerului Culturii de doua ori superioare, subventiilor din ceilalti ani, pentru aceleasi evenimente. Astfel ne aflam in situatia paradoxala in care desi exista bani pentru Cultura, acestia nu pot fi folositi, dat fiind gestionarea catastrofala a fondurilor. In loc sa caute solutii fiabile, doamna ministru Corina Suteu, alege facilitatea. Este mult mai simplu sa aloci printr-o simpla semnatura 2.000.000 de lei pentru un festival de film, (TIFF) ce are deja o traditie, decat sa gasesti acele modalitati prin care pot fi folositi banii in mod judicios pentru salvarea Patrimoniului National. Acest fapt denota ca singura preocupare a doamnei ministru C. Suteu este aceea de a da bani din bugetul Ministerului Culturii, doar prietenilor « de casa » sau acelor structuri cu care imparte interese financiare comune. In plus de acest fapt, doamna ministru C. Suteu demonstreaza ca este mult mai preocupata de propria sa «imagine» pe termen scurt, in loc sa se preocupe de «imaginea» Culturii din Romania, pe termen lung.

Patrimoniul Național are nevoie de fonduri direcționate acolo unde este cea mai mare urgență

Domnule Prim Ministru, este evident ca nu aveti cunostinta despre toate aceste activitati potrivnice Culturii Romanesti, pe care le face cu buna stiinta doamna ministru a Culturii. Este evident ca nu avesti cunostinta despre toate ilegalitatile pe care le comite doamna ministru C. Suteu. Este motivul pentru care am datoria, ca fost Secretar de Stat in Ministerul Culturii, dar si ca simplu cetatean informat, sa va aduc la cunostinta aceasta situatie inacceptabila. Sunteti singurul in masura sa stopati aceste actiuni ale doamnei ministru C. Suteu, inainte ca justitia sa intervina, cu toate efectele nefaste pentru un Guvern intr-un Stat de Drept, asa cum ne dorim cu totii sa fie Romania.

Domnule Prim Ministru, va adresez rugamintea de a face tot ce este in puterea dumneavoastra pentru a remedia aceasta situatie, prin realocarea de fonduri de la bugetul de stat. Aceste fonduri sunt esentiale pentru ca valorile culturale ale Romaniei sa nu dispara din cauza incompetentei unora. Patrimoniul National are nevoie de fonduri directionate acolo unde este cea mai mare urgenta. Patrimoniul National are nevoie de fonduri pentru a nu disparea in negura timpului. Va multumesc anticipat pentru eforturile dumneavoastra in aceasta directie si sunt ferm convins ca veti gasi cele mai bune solutii.

Cu deosebita stima, Bogdan Stanoevici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel