Metoda EBa, folosită în cazul geografiei și istoriei în limba maghiară

val-valcu
val-valcu

Se rupe Coaliția, din cauză că a trecut tacit legea de predare a istoriei și geografiei în limba maghiară? Semnalul dat de Frunda e că UDMR întoarce armele, Bela Marko se mai gândește, Kelemen Hunor e de negăsit. Nu știu cum se zice bla, bla, bla în limba maghiară ( am aflat că în română se zice Blaga, Blaga, Blaga și înseamnă reforma PDL). Dar, tot un bla, bla este și destrămarea Coaliției. Afacerea cu limba este una din care Puterea câștigă, doar Opoziția își pierde timpul, așteptând să ne aducă UDMR-ul anticipate.

E puțin probabil ca ungurii să iasă din această tranzacție, dacă lucrurile evoluează normal și nimeni nu o ia razna cu capul. Decizia rațională, în cazul lor, este să obțină cele mai multe avantaje posibile. Păi, cine le poate oferi mai mult: PDL, care acum are pâinea și cuțitul, fiind și într-o situație disperată ( dacă ies de la guvernare, dispar definitiv) sau USL, care e pe tușă, are nevoie de UDMR ca să intre în joc și nu îi poate face concesii prea mari, fiindcă are nevoie și de electoratul naționalist, ca să fructifice șansa anticipatelor?

PDL nu mai are ce pierde. A demonstrat, dacă mai era cazul, că poate ceda orice nu implică o cheltuială personală: bugete, legi etc. Nu depinde prea mult de patriotismul alegătorilor, ci se bazează pe anticomunism, dorința de reformă și alte bazaconii, plus votul la găleată și la Paris. Unde mai pui că un scandal cum este cel inițiat de Mircia Giurgiu îi cade ca un incendiu pompierului din sat: abia că are cum să arate ce partener bun e pentru UDMR, justificând rămânerea ungurilor în oastea lui Traian.

De asemenea, PDL câștigă cu  Giurgiu la fel cum a câștigat cu EBa: o candidatură ”independentă” a patriotului dizident are șanse în Ardeal, unde partidul e compromis. Ulterior, noul deputat se sacrifică de dragul stabilității și votează guvernul Boc VII. Practic, se aplică sfatul pe care securiștii din vremea lui Ceaușescu și-l dădeau singuri, la coadă: Mai răsfirați, băieți, nu stați toți la același magazin! Oajdea, Giurgiu și alți câțiva se vor ”răscula” împotriva partidului, pentru a-i păcăli pe alegători, dar se vor reuni după alegeri în aceeași unitate de unde au plecat după voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel