Mărturiile turiștilor români din Thassos. Vacanțele le-au fost distruse de o furtună. "Un peisaj ca după război"

Mărturiile turiștilor români din Thassos. Vacannțele le-au fost distruse de o furtună. "Un peisaj ca după război" / Foto: Captură video Pro Tv
Mărturiile turiștilor români din Thassos. Vacannțele le-au fost distruse de o furtună. "Un peisaj ca după război" / Foto: Captură video Pro Tv

Turiștii români de pe insula Thassos au povestit clipele de coșmar prin care au trecut.

Thassos, insula grecească preferată de români, a fos lovită ieri de o furtună puternică. Turiștii au trăit clipe de coșmar. În doar câteva momente ceea ce sperau să fie vacanța de vis s-a transformat într-un coșmar.

O viitură a îngropat zeci de mașini în noroi, zone întinse au rămas fără curent, iar vântul și ploaia au distrus terasele. Mii de turiști români aflați în Grecia au asistat la furia naturii. Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut. Un bărbat din București aflat în vacanță și-a găsit autoturismul distrus, acoperit de noroi, lemne și crengi. Se pare că oamenii nu erau pregătiți pentru un asemenea potop, deși autoritățile au emis o alertă de vreme severă, valabilă 48 de ore.

"S-a oprit curentul, asta a fost cel grav. Evident a căzut Internetul. În Skala Potamia a venit o viitură. Există acolo un mic pârâu care a adus de pe munte, unde a fost incendiu, tot felul de aluviuni, crengi și mizerie care a inundat străzile și câteva mașini", a spus Carmen Dima, un turist român, pentru Pro Tv.

Turist: Era un peisaj efectiv ca după război

Dimineața insula părea ca fiind distrusă de un război, spun turiștii români.

"Era un peisaj efectiv ca după război. Zburaseră umbrele, șezlonguri, scaune și erau afectate multe construcții, terase, podețe. Apa din Skala Potamia este la această oră neagră de la toată cenușa care s-a scurs", a mărturisit Felix Romosan, un alt turist.

Localnicii s-au mobilizat imediat să curețe zonele acoperite de mâl, iar astăzi soarele și-a arătat din nou fața. Din fericire, furtuna nu a afectat transportul maritim.

Alertă de fenomene extreme în Grecia. MAE, atenționare de călătorie pentru români

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul Național de Meteorologie al Greciei (EMY) a emis o avertizare meteo de fenomene extreme, care se pot înregistra în perioada 24-27 august 2022.

Fenomenele meteorologice (precipitații abundente, căderi de grindină, vijelii, descărcări electrice) vor putea atinge intensitatea maximă în intervalul 24-25 august 2022, după cum urmează:

Miercuri, 24 august: pot fi afectate partea continentală a R. Elene (inclusiv zona Halkidiki), respectiv insulele din Marea Egee, insula Evia și insulele Sporade (cu excepția arhipelagului Dodecanez);

Joi, 25 august: în prima parte a zilei se vor putea înregistra precipitații abundente, furtuni puternice și căderi de grindină în estul și în centrul regiunii Macedonia, estul regiunii Sterea, insulele Sporade, insula Evia și cele din nord-estul Mării Egee, aria acestor manifestări cuprinzând ulterior întreaga parte continentală a Greciei și insula Creta;

Vineri, 26 august: se preconizează că fenomenele meteo extreme vor continua în toate zonele mai sus menționate, urmând să slăbească progresiv în intensitate începând cu ziua de sâmbătă, 27 august 2022.

Asistență consulară


Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena ‪+302106710035‬ și Consulatului General al României de la Salonic ‪+302310340088‬, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă ‪+306978996222‬ și Consulatului General al României de la Salonic ‪+306946049076‬.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel