Urmărește emisiunea live


MAE, avertizare pentru românii care merg în Grecia. Lista zonelor periculoase

MAE, avertizare pentru românii care merg în Grecia. Lista zonelor periculoase / Foto: Pixabay, de Michelle Raponi
MAE, avertizare pentru românii care merg în Grecia. Lista zonelor periculoase / Foto: Pixabay, de Michelle Raponi

MAE a emis o avertizare de călătorie pentru românii care merg în Grecia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că, pentru următoarea perioadă din luna iulie, autorităţile locale au reiterat avertizarea referitoare la pericolul producerii unor incendii de vegetaţie, transmite Agerpres.

Apariţia focarelor de incendiu este favorizată de menţinerea condiţiilor climatice deosebite, caracterizate de temperaturi în continuă creştere şi vânt puternic (7/8 grade pe scala Beaufort - ruperea ramurilor/arborilor, valuri mari de 4 până la 7 metri înălţime), precizează MAE, într-un comunicat.

Zonele cele mai afectate vor fi:



* Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida;

* Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee şi Peninsula Peloponez.

Serviciul Naţional de Pompieri recomandă tuturor persoanelor să nu dea foc gunoiului sau vegetaţiei uscate, să nu utilizeze grătare în aer liber, să nu desfăşoare activităţi în aer liber care pot genera scântei sau foc deschis, să nu arunce ţigări aprinse în aer liber, să nu lase resturi menajere în pădure.

În cazul în care este observată producerea unui incendiu, este necesară apelarea de urgenţă a Serviciului de Pompieri la numărul naţional gratuit 199 (funcţional 24/7) şi transmiterea următoarelor informaţii: locaţia şi punctul exact în care se află persoana care face sesizarea; locaţia, punctul exact şi direcţia de propagare a incendiului; tipul de vegetaţie care arde.

Asistență consulară



Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numerele de telefon de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Acropolele și Partenonul, iluminate catastrofic de incendii

Un astfel de incendiu a izbucnit pe pantele muntelui Penteli, în suburbiile nordice ale Atenei, marţi după-amiază. Rezidenţii din Anthousa şi Drafi au fost evacuaţi pe măsură ce flăcările se apropiau de case. Peste 300 de pompieri, printre care şi 28 de români, au luptat ore în şir cu flăcările. 

Focul a izbucnit în zona Daou din Penteli şi s-a extins spre Drafi. Pompierii spun, însă, că zonele rezidenţiale nu sunt încă în pericol, scrie Greek Reporter.

Rezidenţii din zonele Penteli, Nea Penteli, Drafi, Daou, Dioni şi Kallitechnioupoli au primit mesaje de alertă de la 112 prin care li se cerea să respecte instrucţiunile pompierilor. 

Incendiile sunt întreţinute şi de vânturile puternice din zonă, mai arată sursa citată. De altfel, Observatorul Naţional din Atena a fost evacuat, anunţă unul dintre cercetători, deoarece "incendiul de vegetaţie a scăpat de sub control". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel