La ce sunt cel mai expuse femeile supraponderale sau obeze. Avertismentul cercetătorilor, în urma unui nou studiu

Fotografie creată de SHVETS production, de la Pexels
Fotografie creată de SHVETS production, de la Pexels

O nouă cercetare prezentată la Congresul European pentru Obezitate (ECO) de la Maastricht, susținut în Țările de Jos (4-7 mai), a constatat că femeile cu obezitate și supraponderalitate, în special femeile cu circumferință mare a taliei, sunt mai susceptibile la fracturi decât cele cu o greutate normală.

La bărbați, totuși, greutatea inferioară, nu supraponderală, este asociată cu un risc mai mare de oase rupte.

S-a considerat de multă vreme că obezitatea ajută la protejarea împotriva fracturilor. Acest lucru se datorează faptului că greutatea corporală, ajută la creșterea densității minerale osoase, un determinant important al rezistenței acestora.

Cu toate acestea, studii recente au sugerat că relația dintre obezitate și riscul de fractură variază în funcție de sex, de scheletul studiat și de relația dintre indicele de masă corporală [IMC] și circumferința taliei.

Pentru a afla mai multe, Dr. Anne-Frederique Turcotte, de la Unitatea de Endocrinologie și Nefrologie a Centrului de Cercetare CHU din Quebec și colegii săi au analizat datele de la CARTaGENE, care au studiat o populație de aproape 20.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40-70 de ani, din Quebec, Canada.

Participanții la CARTaGENE au fost selectați aleatoriu între 2009 și 2010, evaluați o dată la recrutare și urmăriți prin bazele de date administrative ale asistenței medicale până în martie 2016, potrivit piblicației News Medical.

IMC și circumferința taliei au fost măsurate la recrutare.

Fracturile au fost identificate folosind un algoritm validat anterior. Pe parcursul unei perioade de urmărire mediană de 5,8 ani, 497 de femei și 323 de bărbați au suferit o fractură.

Au fost 415 fracturi majore de osteoporoză (fracturi de șold, femur, coloană, încheietura mâinii sau humerus): 260 la femei și 155 la bărbați.

Au existat 353 de fracturi ale membrelor inferioare distale (partea piciorului de sub genunchi) (de exemplu, fractură de gleznă, picior și tibie inferioară sau tibie): 219 la femei și 134 la bărbați.

Au existat 203 fracturi ale membrelor superioare distale (antebrațul de la cot în jos) (de exemplu, fractură a încheieturii mâinii, antebrațului sau cotului): 141 la femei și 62 la bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel