Icerberg, cel mai mare  văzut vreodată are peste 4.000 kilometri pătraţi

Foto: Agenţiei Spaţiale Europene
Foto: Agenţiei Spaţiale Europene

Icerberg-ul A-76 este cel mai mare  văzut până acum, cu o suprafaţă de peste 4.000 kilometri pătraţi s-a desprins de gheţarul Ronne Shelf la începutul lunii. Cercetătorii nu cred că evenimentul a fost cauzat de încălzirea globală.

Iceberg-ul acesta cu siguranţă ar fi fost văzut și de căpitanul Titanicului. Este cel mai mare descoperit până acum după ce s-a desprins în urmă cu câteva zile de un gheţar plutitor.

Numit A-76, iceberg-ul s-a rupt de gheţarul Ronne Shelf în ultimele zile. Conform Agenţiei Spaţiale Europene, zona a avut parte de flux de apă caldă care a afectat şi alte părţi din vestul Antarcticii.

A-76 este cel mai mare iceberg văzut până acum. Gheaţa plutitoare are o lungime de 170 de kilometri şi o lăţime de 25 de kilometri. Cam de 80 de ori mai mare decât Manhattan-ul.

Cercetătorii nu atribuie acest eveniment schimbărilor climatice: este o parte din ciclul natural al gheţarilor din regiune, spun aceştia.

Iar când gheţarul se va topi, nu va provoca creşterea nivelului mărilor pentru că făcea parte dintr-un gheţar plutitor. La fel cum topirea unui cub de gheaţă într-o băutură nu face ca nivelul acesteia să crească, precizează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel