Germania cere UEFA excluderea Belarus din calificările pentru EURO 2024

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Germania, ţara care va găzdui turneul final al EURO 2024, a cerut UEFA să excludă Belarus din cauza sprijinului său acordat invaziei ruse în Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, scrie AFP. 

Într-o scrisoare adresată preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, solicită suspendarea oficialilor ruşi şi belaruşi din organismul fotbalistic european, potrivit informaţiilor din săptămânalul Der Spiegel, confirmate de purtătorul de cuvânt al ministerului.

Rusia a fost exclusă

Organismul de conducere al fotbalului european a exclus Rusia după agresiunea asupra Ucrainei. Dar pentru ministrul german de interne, scrie AFP, nu este suficientă doar excluderea Rusiei, ci e nevoie de aceeaşi măsură şi pentru aliatul său, Belarus.

'Lumea sportului trebuie să se ridice la înălţime şi să adopte o poziţie unită împotriva acestei forme de nerespectare a drepturilor omului', arată Faeser.

Tragerea la sorţi pentru calificările la EURO 2024 va avea loc pe 9 octombrie 2022

Tragerea la sorţi pentru calificările la EURO 2024 va avea loc pe 9 octombrie, la Frankfurt. Zece stadioane germane vor găzdui meciurile turneului final, inclusiv emblematicul Stadion Olimpic din Berlin şi Allianz Arena din Munchen.

Citește și - Lukaşenko se crede amuzant. S-a filmat tăind buşteni pentru a ajuta Europa care 'moare de frig' - Video

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei, a publicat miercuri o înregistrare video în care el apare - batjocoritor - în timp ce taie lemne pentru a ajuta Europa 'să nu moară de frig' în iarna care se apropie, potrivit France Presse.

Această ironie intervine într-un moment în care ţările europene, confruntate cu o explozie a preţului la gaze şi electricitate din cauza conflictului în Ucraina, se aşteaptă la penurii şi cer locuitorilor lor 'sobrietate' energetică.

În această înregistrare video, difuzată de televiziune naţională, Lukaşenko poate fi văzut înarmat cu un topor în faţa unui morman de buşteni proaspăt tăiaţi. 'Nu vom lăsa Europa să moară de frig', afirmă liderul belarus râzând.

'Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald'

'Îi vom ajuta pe fraţii noştri. Poate că şi ei ne vor ajuta într-o zi la fel', adaugă el, înainte de a despica un buştean cu o lovitură puternică de topor.

'Europa nu poate să facă mofturi în acest moment. Brad sau mesteacăn, important e să le fie cald', a continuat Lukaşenko.

Această punere în scenă a liderului belarus, obişnuit cu apariţii publice insolite, intervine în timp ce relaţiile între ţările europene şi Minsk, aliat al Moscovei, sunt extrem de tensionate. Belarus, situat la frontiera cu Ucraina, şi-a pus teritoriul la dispoziţia Moscovei pentru a ataca Ucraina.

În cadrul conflictului din Ucraina, Rusia - furnizor major de hidrocarburi pentru Europa - şi-a redus puternic livrările de gaze, provocând temeri de penurii şi un salt al preţurilor. Această inflaţie a preţurilor la energie suscită temeri privind o gravă criză energetică în această iarnă în Europa, determinând guvernele europene să ceară populaţiei şi companiilor să-şi reducă consumul. Vezi video și articolul aici!

Citește și - 'Trimiteţi facturile la Moscova', îi transmite Von der Leyen unei eurodeputate franceze care își exprimă frustrarea legată de criza energetică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel