Festivalul Internaţional de Muzică Clasică de la Lancut

Cu ocazia împlinirii, anul acesta, a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Polonia, Institutul Cultural Român de la Varşovia, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României şi Asociaţia România Culturală, va prezenta la Muzeul Palat de la Lancut, în Polonia, expoziţia de fotografie cu titlul Familia Regală a României şi Polonia, prin lentila timpului.

Expoziţia, curatoriată de dr. Anca Beatrice Todireanu, reuneşte imagini de la vizitele Familiei Regale a Românei în Polonia, respectiv ale înalţilor oficiali polonezi în România, în perioada dintre cele două Războaie Mondiale. Fotografiile provin de la Arhivele Naţionale ale României şi de la Arhivele Naţionale Digitale ale Poloniei, multe dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului larg. Locul ales pentru prezentarea expoziţiei nu este întâmplător, Regele Ferdinand şi Regina Maria locuind chiar la acest palat în timpul vizitei pe care au efectuat-o în Polonia, în vara anului 1923. Din expoziţie fac parte şi imagini de la această vizită, însoţite de însemnări din jurnalul Reginei Maria.

Expoziţia va fi inaugurată în data de 18 mai 2019, chiar în cadrul festivităţii oficiale de deschidere a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică de la Lancut, eveniment de tradiţie, recunoscut în Europa pentru valoarea interpreţilor invitaţi şi a creaţiilor camerale prezentate.

La iniţiativa ICR Varşovia, ediţia din acest an a Festivalului cuprinde şi un program românesc, susţinut de muzicienii Mara Dobrescu (pian) şi Andrei Kivu (violoncel), care vor interpreta lucrări ale compozitorilor români Paul Constantinescu, Horaţiu Rădulescu şi Doru Popovici, alături de lucrări de Zoltan Kodaly, J. S. Bach şi Dmitri Şostakovici. Recitalul artiştilor români va avea loc în data de 20 mai 2019, în Sala de Bal a Palatului de la Lancut.

Pianista Mara Dobrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică "George Enescu", la clasa profesoarei Gabriela Stepan. Acordarea unei burse de studiu de către Guvernul Francez pe o perioadă de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Naţional Superior din Paris cu cele mai înalte distincţii, ea devenind laureată a numeroase concursuri internaţionale şi bursieră a Fundaţiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia şi Lili Boulanger.

De asemenea, a făcut un master în muzică contemporană la Conservatorul Naţional Superior din Geneva. Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recital sau ca solistă atât pe cele mai importante scene din Paris: Theâtre Mogador, Theâtre de Chatelet, l'Auditorium du Musee d'Orsay, Cite de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât şi în numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, dar şi pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar şi La Monnaie din Bruxelles. Susţine recitaluri şi concerte în Italia, Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Japonia, Argentina, Australia. Mara Dobrescu se bucură de îndrumarea unor mari maeştri, precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard şi Dominique Merlet.

Andrei Kivu a studiat violoncelul în România cu Anca Vartolomei şi la Paris cu Marc Coppey, a fost invitat la master-classes cu George Lewis (profesor la "Columbia University" din New York, U.S.A), la master-classes şi workshop-uri cu David Hykes şi a fost artist în rezidenţă la Mons, Belgia (Pepinieres Europeenes pour Jeunes Artistes, 2000) şi la Royaumont (Franţa, 2013). A cântat ca solist cu Orchestre Royal de Wallonie (Mons, Belgia), New York University Orchestra (New York, USA), Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Simfonică Radio, Orchestra Philharmonia, Orchestra Academiei de Muzică din Bucureşti, Silvestri Orchestra, Orchestre Traditions Musicales Francaises, New European Philharmonic Orchestra.

De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii şi distincţii printre care: 2003 I.N.M.C. (International New Music Consortium), premiul "Uchimura 2002" (oferit de UNESCO), "Premiul de Excelenţă 2004" al UCMR, Premiul pentru Originalitate al festivalului de Jazz de la Cluj şi multe altele. Andrei Kivu este primul violoncelist român care a interpretat integrala celor 6 Suite de J. S. Bach într-un singur concert. A fost invitat să cânte la "Royal Festival Hall" (Londra), la Merkin Hall (New York), la Onassis Cultural Centre (Atena) şi la mari festivaluri internaţionale precum "Wien Modern" (Austria), "Warsaw Autumn" (Polonia), la "ISCM World Music Days", la "Parramasala" (Sydney, Australia, 2011), la "Japan Expo" (Paris, 2014) sau la Festival de la Francophonie (Budapest Music Center, 2016).

Curatoarea Anca Beatrice Todireanu este preşedinte al Asociaţiei "România Culturală" şi a realizat, în calitate de curator sau coordonator, numeroase expoziţii şi albume despre Regina Maria, fotograful Iosif Berman, Mănăstirea Văcăreşti, epoca Brâncovenească.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel