Erdelyi Ero, o organizaţie extremistă din Miercurea Ciuc, propune monedă proprie pentru Ţinutul Secuiesc

moneda-tinutul-secuiesc
moneda-tinutul-secuiesc

După ce, în 2010, organizaţia Erdelyi Ero a eşuat în încercarea de a pune bazele unui partid radical, acum încearcă să pună bazele unei bănci, Siculorum Bes - Bank, care să emită o monedă separată de Leul românesc, valabilă numai în Ţinutul Secuiesc: SIC.

Informaţia este prezentată pe blogul senatorului PSD Olguţa Vasilescu, care preia un articol apărut în publicaţia Timpul Adevărului, din Harghita. Astfel, Erdelyi Ero ar urma să aibă o întrunire în care să discute înfiinţarea  Siculorum Bes - Bank, precum şi emiterea unei aşa-zis monede, SIC.

„Într-o comunitate ca asta (minoritatea maghiară n.r), vom crea instituţii care vor proteja banii şi proprietatea intelectuală, unde activele sunt sigure şi înfloritoare. Banca va funcţiona cu mai puţine fonduri, fonduri de potenţial SIC, utilizate în schimburile comerciale“, a declarat pentru Timpul Adevărului iniţiatorul ideii, Eltes Zoltan Imre, membru al respectivei organizaţii. Jurnaliştii mai scriu că această bancă se doreşte a se înfiinţa la sfârşitul lunii septembrie, iar "moneda”, SIC, s-ar dori a fi folosită din 2012, pe ea urmând a fi imprimate portretele unor personalităţi zonale, precum principele ardelean Gabriel Bethen. Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a explicat pentru sursa citată că nu poate fi vorba de o monedă, ci că ar putea fi un instrument de plată folosit în tranzacţiile economice regionale, gen filă de CEC sau bonuri valorice.

Înfiinţarea unei bănci necesită un proces îndelungat, care poate ajunge şi la doi ani, a explicat pentru Jurnalul Naţional consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care a precizat că BNR nu a primit nicio astfel de solicitare de la această organizaţie. "Sunt mai mulţi paşi care trebuie urmaţi, întâi să se formeze o societate comercială cu scop unic pentru înfiinţarea acestei bănci, apoi să vină la BNR, iar aceste proceduri durează de la unu la doi ani”, ne-a explicat Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel