EXCLUSIV  Elton John, la 70 de ani, superstar

Trubadurul epocii moderne
Trubadurul epocii moderne

Compozitorul, pianistul, cântăreţul, cantautorul şi regele excentricilor, Sir Elton John a împlinit 70 de ani.

Legendă a cântecului de peste o jumătate de secol, a vândut peste 300 de milioane de albume şi 100 de milioane de discuri single în întreaga lume. Cariera sa unică, înstelată de hituri planetare, este dublată de povestea zbuciumată a unui om care nu rareori a provocat scandal.

Cel care a fost înnobilat cu titlul de Sir de Regina Elizabeth II în 1998 pentru contribuţia sa în muzică şi pentru unele opere de caritate a lansat anul trecut un nou album, Wonderful Crazy Night.

(w670)

Cele mai multe hituri ale lui Elton John au fost lansate în anii '70 — Rocket Man, Honky Cat, Crocodile Rock, Daniel, Saturday Night's Alright for Fighting, Goodbye Yellow Brick Road, Step Into Christmas, Bennie and the Jets, Don't Let the Sun Go Down on Me, The Bitch Is Back, Lucy In the Sky with Diamonds, Philadelphia Freedom, Someone Saved My Life Tonight, Island Girl, Don't Go Breaking My Heart (duet cu Kiki Dee), Sorry Seems To Be the Hardest Word.

Toată lumea îşi aminteşte desigur hitul său Your Song din 1970, rodul colaborării cu Bernie Taupin care îşi păstrează prospeţimea şi astăzi. Cei doi lansau atunci proiecte îndrăzneţe, dar nu totul s-a petrecut aşa cum doreau. Producătorul Paul Buckmaster era retincent faţă de decizia lui Elton de a interpreta el însuşi cântecul. Înainte de lansarea discului, tânărul britanic promiţător a încredinţat balada grupului Three Dog Night care l-a înterpretat în 1967. Dar versiunea lui Elton John a rămas cea mai înduioşătoare şi s-a păstrat în memoria ascultătorilor, chiar mai mult decât reluarea ei, doi ani mai târziu, de către regretatul Billy Paul.

(w670)

Un alt cântec, scris iniţial ca omagiu pentru Marilyn Monroe, a intrat definitiv în istorie după moartea lui Lady Diana. În 1997, Elton John s-a hotărât să reinterpreteze Candle In The Wind la funerariile prinţesei, moarte într-un accident de maşină la Paris. În versiunea dedicată actriţei americane cântecul începea cu cuvintele Goodbye Norma Jeane. Pentru Lady Di primul vers a fost Goodbye England's Rose. Acest hit a fost vândut în peste 33 de milioane de exemplare, record al tuturor timpurilor. Încasările rezultate au fost donate integral unei societăţi de binefacere, înfiinţate de Prinţesa de Wales. Hitul a fost difuzat prin satelit, estimându-se peste 400 de milioane de ascultători.

(w670)

Şi tot cu “adio” începea, în 1973, o altă piesă celebră a lui Elton John, Goodbye Yellow Brick Road, apărută pe albumul cu acelaşi nume care cuprindea numeroase melodii clasice, ca Bennie And The Jets, Saturday Night's Alright For Fighting şi prima versiune a compoziţiei Candle In The Wind. Criticul muzical Stewart Mason califica albumul drept un triumf vocal, iar în 2010 revista Rolling Stone îl plasa pe locul 390 în lista celor mai importante cântece din toate timpurile.

Sir Elton Hercules John s-a născut la 25 martie 1947, în Pinner, Middlesex, Anglia, numele real fiind Reginald Kenneth Dwight.

“Pentru mine cântecele sunt precum timbrele. Le lipesc pe o scrisoare şi nu le mai revăd”

Când avea doar trei ani, și-a uimit familia așezându-se la pian și cântând, după ureche, The Skater's Waltz. La vârsta de 11 ani a fost premiat de Royal Academy of Music din Londra și a fost admis pentru următorii patru ani la această instituție.

(w670)

Prima trupă alături de care a cântat a fost Bluesology, alcătuită în 1961. Ulterior și-a luat numele de scenă inspirat de saxofonistul de la această trupă, Elton Dean, și de solistul aceleiași trupe, Long John Baldry. Elton John i-a fost prezentat lui Bernie Taupin în 1967, de Ray Williams, la Liberty Records. În 1968 Elton John și Bernie Taupin au devenit compozitori pentru casa de discuri a lui Dick James, DJM.

(w670)

Cariera solistică a lui Elton John s-a conturat, în 1970, când a început să cânte în cluburi ca The Revolution, The Roundhouse, The Marquee și The Speakeasy din Londra, Mothers din Birmingham și The Twisted Wheel din Manchester. În august 1970 a avut loc debutul său concertistic în SUA, la The Troubadour, din Los Angeles, cu trupa sa care includea muzicienii Nigel Olsson (tobe) și Dee Murray (bass). A devenit o senzație peste noapte și de atunci a efectuat constant turnee în toată America de Nord și în restul lumii.

În același an a apărut albumul de debut, Elton John, ce includea hitul, amintit deja, Your Song, care l-a propulsat pe scena internațională, iar în perioada 1970-1976, împreună cu producătorul Gus Dudgeon, Elton a înregistrat 14 albume — Elton John, Tumbleweed Connection, 11-17-70, Friends Soundtrack, Madman Across the Water, Honky Chateau, Don't Shoot Me, I'm Only the Piano Player, Goodbye Yellow Brick Road, Caribou, Greatest Hits, Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy, Rock of the Westies, Here and There and Blue Moves.

(w670)

Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy a fost primul album care a intrat în Billboard Chart pe primul loc. Goodbye Yellow Brick Road, care conținea hiturile Saturday Night's Alright for Fighting, Goodbye Yellow Brick Road, Bennie and The Jets și Candle in the Wind a staționat două luni în Billboard Top 100, rămânând piese clasice.

În 1973 Elton John a fondat The Rocket Record Company și a plecat de la DJM, înregistrând la propria casă de discuri. Un an mai târziu, a cântat la revenirea lui John Lennon single-ul Whatever Gets You Thru the Night, iar mai târziu, tot în 1974, a cântat pe scenă alături de Lennon la Madison Square Garden, în New York. 1977 a fost anul lansării hitului Are You Ready for Love.

(w670)

Anii '80 au fost marcați de lansarea albumelor 21 At 33, The Fox, Jump Up!, Too Low for Zero, Breaking Hearts, Ice on Fire (cu binecunoscutul single Nikita), Leather Jackets, Reg Strikes Back, Sleeping with the Past (care includea hitul Sacrifice).

În 1992 a fondat Elton John AIDS Foundation în SUA, iar în 1993 în Marea Brianie, începând activitatea caritabilă în favoarea bolnavilor de SIDA. Cele două organizații au strâns fonduri de peste 300 milioane dolari în favoarea derulării a peste 55 de proiecte caritabile în întreaga lume.

Albumul dublu premiat cu platină, The One, a fost lansat în 1993. Pe parcursul anilor '90, Elton John a colaborat cu Tim Rice pentru coloana sonoră a filmului de animație The Lion King, cu care a câștigat un Premiu Grammy, și a fost recompensat de Academy Award pentru Can You Feel The Love Tonight?. De asemenea, a colaborat cu același Tim Rice la muzicalul Aida, care s-a jucat pe Broadway în 2000 și a avut peste 1.850 de reprezentații, câștigând patru premii Tony.

(w670)

Albumul Songs From the West Coast lansat în 2001 a adus două noi hituri — I Want Love și Original Sin. În 2005, după lansarea ediției de lux Peachtree Road, care includea trei noi piese, Elton John a intrat în topuri cu un nou hit — Electricity.

Anul 2007 a adus lansarea albumului Rocket Man — The Definitive Hits, care cuprindea 18 hituri clasice. Tot în 2007, Elton John a intrat în catalogul celor aproape 500 de albume care putea fi descărcate legal de pe internet. Albumul The Union a fost înregistrat în 2010, în colaborare cu Leon Russell. Acest album internațional de hituri a urcat pe locul 3 în Billboard Hot 100 album chart.

Lansarea albumului Rocket Man a marcat aniversarea de 60 de ani a artistului și al 60-lea concert al său la Madison Square Garden în New York.

(w670)

În 2011, a efectuat turnee în Europa, Australia și America de Nord atât singur, cât și cu trupa sa, cu un nou show — The Million Dollar Piano — revenind în trupă percuționistul Ray Cooper. Un an mai târziu, turneele au cuprins America de Nord, Centrală și de Sud, apoi Europa. Turneul din Europa a inclus și apariția lui Elton John la Buckingham Palace, cu ocazia concertului prilejuit de Jubileul de Diamant al reginei Elisabeta a II-a.

În septembrie 2013, artistul britanic a lansat al 32-lea album de studio — The Diving Board, care a urcat din start în topurile britanice și americane pe locul 3 respectiv 4. Primul single promovat, Home Again, a intrat în Billboard Adult Contemporary chart. O ediție specială aniversară a albumului din 1973, Goodbye Yellow Brick Road, dar și un DVD cu show-ul The Million Dollar Piano au fost lansate în 2014. În același an, Elton John a susținut 105 concerte în 20 de țări — Belarus, Brazilia, Canada, Danemarca, Republica Dominicană, Ecuador, Marea Britanie, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Monaco, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elveția și SUA.

(w670)

Între numeroasele sale apariții remarcabile din 2014, se numără cele de la Bonnaroo Music & Arts Festival, Ice Hall Palace din Saint Petersburg, duetul cu Ed Sheeran la piesa Candle In the Wind, la Academy Awards Viewing Party.

În 2015, Elton John a înregistrat 14 piese pentru un nou album — Wonderful Crazy Night și a susținut 104 concerte în 20 de țări. Albumul Wonderful Crazy Night a fost lansat în 2016. Primul single promovat a fost Looking Up, care a intrat în Billboard's Adult Contemporary chart.

(w670)

Tot în 2016, Elton John a anunțat că va lansa o carte de memorii în 2019. Editurile Pan Macmillan și Henry Holt au achiziționat în comun drepturile de autor pentru a publica memoriile artistului englez. Referitor la experiența de a scrie despre viața personală și cariera sa, Elton John a recunoscut că a fost "surprins" de sentimentul de eliberare pe care îl simte de când a început să scrie. "Privind înapoi, îmi dau seama ce mare privilegiu am avut să mă bucur de această viață nebunească", a mărturisit el.

(w670)

Elton John este Căpitanul Fantastic. Pe milionarul, întotdeauna îmbrăcat cu haine excentrice şi cu ochelari extravaganţi, originalitatea show-urilor, dar şi viaţa sa l-au transformat într-un personaj de legendă şi, totodată, un reper pentru istoria rock-ului. Reuşea ca nimeni altul să adune mii şi mii de fani la concertele sale. Cariera lui a cunoscut performanţe neobişnuite. Deţine mai multe Premii Grammy.

 (w670)

În 57 de ani de carieră a compus peste 700 de cântece şi are o discografie de 33 de albume, patru live, 7 coloane sonore din care nu ştii ce să alegi…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel