”Dosar România”, TVR 1. Băile Herculane, istorie în ruină, subiect dureros

Irina Constantin / 11 oct 2017 / 22:24 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

”Cea mai frumoasă stațiune din Europa”, unde dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii, în prezent o ruină. 

Este vorba despre Băile Herculane, un subiect dureros pe care puteți să-l urmăriți sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 21:00, în a doua ediție a noului sezon ”Dosar România”. 

Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestată documentar de peste 1850 de ani, despre care împăratul Franz Joseph spunea la 1852 că este ”cea mai frumoasă staţiune din Europa”. 

Considerată de-a lungul a sute de ani ca o perlă rară a turismului balneoclimateric european, la Băile Herculane au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulţumire aduse zeilor pentru vindecare.

[citeste si]

Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, în care împăraţi şi împărătese, scriitori renumiţi şi oameni politici de vază, activişti înrăiţi ai Partidului Comunist şi membri ai temutei securităţi, veneau cu totii fascinaţi de miracolele tămăduitoare ale apelor termale.

Astăzi, totul este aproape o ruină. Pe străzile vechiului oraş imperial se simte miros de moloz, ca şi când te-ai afla într-un oraş bombardat. Puţinii turişti privesc consternaţi la acest jalnic decor, uluiţi de halul de degradare al staţiunii splendide de altădată. 

 Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


n-nxt.14