“Don Giovanni” în regia lui Andrei Șerban, pe scena ONB

Asociația Culturală Neo Art România în colaborare cu Opera Națională București  împreună cu finanțatorul proiectului Primăria Sectorului 5 a Municipiului București prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache” prezintă premiera-eveniment  Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia lui Andrei Șerban.

Regizor asociat semnează Daniela Dima, costumele sunt creația Corinei Grămoşteanu, iar decorul și luminile îi aparțin lui Andrei Șerban. Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale București evoluează sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu.

Regizorul Andrei Șerban despre spectacolul Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart:

,,Muzica lui Mozart e un amalgam de tragedie și comedie, de la Eine kleine nachtmusik până la Requiem. La fel și viața lui. Lumina și întunericul erau simultan prezente în tot ce făcea. Așa cum îl putem intui pe Mozart din muzica pe care a compus-o îmi închipui că era și în viață, acasă, cu Constantze, soția lui, cu  alte femei sau prieteni. Adora să pretinda că e copilăros, făcea clownerii, deși, sub masca veseliei, tristețea clownului transpărea în muzică. 

Creația, ca și viața, era pentru el o improvizație. Improviza tot timpul, chiar și în călătoriile cu caleașca,  nu-i păsa de praf și hârtoape, compunea oriunde, fie în piața publică (echivalentul mall-ului de azi), fie în anticamera Palatului Regal, așteptând să-i prezinte Împaratului Iosif al II-lea paginile cu cerneala încă umedă ale ultimei compoziții. Această  deschidere și curiozitate nu le-a pierdut până la moartea prematură, la numai 35 de ani. Dar, deși în plină creativitate, Mozart era pregătit pentru moarte și scrisoarea celebră către tatăl lui, despre prezența morții în viață, stă mărturie.

În Viena intrigilor de culise, Mozart era liber de gelozii sau rivalități, plin de generozitate față de toți. Interesul lui era să ințeleagă ființa umană cu toate contradicțiile posibile și opera ‘Don Giovanni’ e expresia supremă a acestei căutări.

     

Programul evenimentelor desfășurate în perioada 25 august - 2 septembrie

Evenimente desfășurate în cadrul Operei Naționale București:

- Vineri - 25 august, ora 18.30 (avanpremieră)

- Sâmbătă - 26 august, ora 18.30 (avanpremieră)

 - Luni – 28 august, ora 18.30 (avanpremieră)

- Marți – 29 august, ora 18.30 (avanpremieră)

- Miercuri - 30 august ora 18:30 – Conferință – Workshop ,,Mozart și Don Giovanni, azi”, urmată de o discuție liberă (eveniment deschis mass-mediei și publicului larg)

- Joi - 31 august, ora 18.30 (premieră)

- Vineri – 1 septembrie, ora 18.30 (premieră)

- Sâmbătă - 2 septembrie - Ziua portilor deschise la Opera, se vor organiza 3 tururi
               (în intervalul orar 11:00-12:00, 18:00-19:00, 19:00-20:00)

- 25 august - 2 septembrie: expoziție de artă "Don Giovanni, dincolo de scena" în foaierul
                   Operei Naționale București.

"Seri de operă în parc"

Este un concept dedicat special publicului din sectorul 5 al Municipiului București, în cadul căruia se va transimte spectacolul - eveniment ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart în regia lui Andrei Șerban, precum și înregistrarea conferinței "Mozart și Don Giovanni, azi" susținută de Andrei Șerban.

Vineri, 25 august, ora 18:30 - transmisiune live a spectacolului ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart pe panoul din fața Operei Naționale București.

Sâmbătă, 26 august, ora 18:00  - difuzarea spectacolului "Don Giovanni" de W.A. Mozart în parcul Sebastian și a Conferinței susținute de regizorul Andrei Șerban.

Luni, 28 august, ora 20:00- difuzarea spectacolului "Don Giovanni" de W.A. Mozart în parcul Sebastian și a Conferinței susținute de regizorul Andrei Șerban.

Duminică, 29 august, ora 20:00 – difuzarea spectacolului "Don Giovanni"de W.A. Mozart în parcul Sebastian a Conferinței susținute de regizorul Andrei Șerban.

Vineri, 1 septembrie, ora 20:30 - difuzarea spectacolului "Don Giovanni" de W.A. Mozart în parcul Sebastian.

 

Miercuri, 30 august, ora 18:30 în Foaierul Operei Naționale București va avea loc Conferința - ,,Mozart și Don Giovanni, azi”, urmată de un Workshop, ce se bazează pe o discuție liberă  despre tema operei ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart (eveniment deschis mass-mediei și publicului larg).

Sâmbătă, 2 septembrie, va avea loc ,,Ziua portilor deschise” la Opera Națională București , în cadrul căreia se vor organiza 3 tururi ghidate, disponibile publicului larg, în intervalul orar 11:00-12:00, 18:00-19:00, 19:00-20:00.

În perioada 25 august - 2 septembrie  are loc expoziția de artă "Don Giovanni, dincolo de scena" în foaierul Operei Naționale București.

 Evenimentele sunt dedicate cu precădere cetățenilor Sectorului 5 al Municipiului bucurești , special pentru aceștia se vor organiza vizionări ale spectacolului ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart în Parcul Sebastian.

Menționăm că în cadrul conferinței din data de 30 august, ora 18:30 și a premierei -eveniment a spectacolului ,,Don Giovanni” de W.A. Mozart, publicul din sală se va bucura de prezența domnului Primar al Sectorului 5, Daniel Florea.

Mulțumim pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului și colaboratorilor noștri: Școala Gimnazială ,,Principesa Margareta”, Teatrul Bulandra și Castel Film. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel