EXCLUSIV  Dirijorul Christian Badea aduce la Ateneu un program de muzică vieneză

Dirijorul Christian Badea
Dirijorul Christian Badea

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, va prezenta în această săptămână, joi, 23 martie, şi vineri, 24 martie, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului Român, un program cu lucrări semnate de Anton Webern (Im Sommerwind) şi Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 21, în do major, pentru pian și orchestră, KV 467). Solist va fi pianistul spaniol Josu de Solaun

În partea a doua a programului, va fi interpretată Simfonia nr. 4, în re minor, op. 120 de Robert Schumann. „E o muzică excepţional de frumoasă, de importantă. Robert Schumann este poate cel mai important compozitor romantic german şi, din păcate, nu se face atât de des cât ar trebui să se facă”, mărturisea Christian Badea, într-un interviu.

După premiera cu Tosca la Opera din Sydney de la începutul acestui an, maestrul Christian Badea, unul dintre cei mai importanţi dirijori români de operă, a revenit la Bucureşti pentru seria de patru concerte de la Filarmonica „George Enescu” în a doua jumătate a lunii martie. Cu o carieră impresionantă, după ce a condus 167 de reprezentații la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, alături de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, în teatrele de operă din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston, dirijorul Christian Badea a semnat până în 2019 şi pentru alte noi producţii la Opera din Sydney. A lucrat şi continuă să colaboreze cu cei mai importanţi cântăreţi şi regizori de operă din lume.

Artistul, născut în Bucureşti, a pus în scenă în spaţiul Ateneului, două spectacole-eveniment cu opera în concert Parsifal: în mai 2015, a prezentat actul III-lea, după care, în deschiderea stagiunii 2016-1017 a Filarmonicii „George Enescu”, cu mijloace tehnice multiple, a condus actul I, din opera lui Richard Wagner. Parsifal actul I la Ateneul Român s-a impus, cu siguranţă, ca fiind cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016. Christian Badea i-a invitat invitaţi pe unii dintre cei mai importanţi solişti wagnerieni din străinătate: Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry) şi Bela Perencz (Amfortas).

(w670)

Pianistul Josu de Solaun

Josu de Solaun, născut la 27 octombrie 1981, este câștigătorul Secțiunii Pian a Concursului Enescu din 2014 de la Bucureşti. A studiat la Manhattan School of Music. A obţinut Premiul I la Concursul de Pian al Uniunii Europene (2009), precum și Marele Premiu la Concursul Internaţional de Pian „José Iturbi” (Spania, 2006).

În cadrul Concursului Internațional „George Enescu”, ediția din 2014, Josu de Solaun a interpretat Sonata Nr. 3 pentru pian și vioară de George Enescu „Îl admir pe Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român”, mărturisea solistul.

În străinătate, pianistul Josu de Solaun a prezentat Integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu la Recital Hall of the James and Nancy Gaertner Performing Arts Center (SUA). Mai mult, Josu de Solaun va înregistra lucrările enesciene, la cunoscuta casa de discuri Naxos Records. Este singurul pianist spaniol care a câştigat concursurile Enescu şi Iturbi, iar recent a fost invitat la o recepţie privată cu Regele şi Regina Spaniei la Palatul Regal, după succesul de la concursul din Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel