De Ce nu se întâlneşte Traian Băsescu cu MS Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Preşedintele Traian Băsescu va începe, luni, o vizită oficială de două zile în Marea Britanie, unde se va întâlni cu premierul David Cameron, cu oameni de afaceri și cu diaspora românească din Regat, informează Administraţia prezidenţială. Ce uită să precizeze comunicatul este că șeful statului român nu se va întâlni  cu şeful statului britanic, Regina Elisabeta a II-a.

Administrația prezidențială nu a lămurit de ce întâlnirea nu are loc la cel mai înalt nivel. Alți șefi de stat din România au fost primiți de Regina Elisabeta a II-a, așa cum cere protocolul. Nicolae Ceaușescu a negociat cu diplomația britanică o plimbare cu celebra caleașcă regală, englezii depunând mult efort pentru a-l mulțumi, întrucât România urma să achiziționeze licența pentru avionul BAC 1-11.

Ion Iliescu s-a deplasat în Anglia pentru a se întâlni cu premierul Tony Blair, dar vizita includea și o întrevedere cu MS Regina. Pentru că, în perioada în care s-a desfășurat vizita oficială , suverana nu se afla în Londra, peste două luni s-a mai organizat o vizită a lui Ion Iliescu, la palatul Buckingham, unde a luat masa cu cuplul regal britanic. Evenimentul s-a petrecut în ultima săptămână de mandat a lui  Iliescu, fiind impus de protocol și de calendarul extrem de încărcat al celor doi șefi de stat.

În cercurile diplomatice circulă zvonul potrivit căruia preşedintele Traian Băsescu este evitat de MS Regina Elisabeta a II-a, din cauza  relaţiilor proaste pe care acesta le are cu Casa Regală de România.  Gestul de a boteza copilul lui Paul-Philippe, fiul prinţului Carol al II-lea, dezmoştenit şi radiat din Casa Regală, ar putea fi considerat un afront la adresa monarhiilor europene.

Odată ce Carol a pierdut drepturile constituţionale şi pe cele dinastice, procesele de stabilire a paternităţii şi de recuperare a moştenirii, pe care le-a câştigat Paul Lambrino, nu au dus şi la recunoaşterea sa de către dinastiile importante din Europa. Încurajările venite din preşedintelui Băsescu nu-i pot da lui Paul Phillipe recunoaşterea dinastică, însă îl ţin pe şeful statului român departe de casele regale europene.

Pentru că englezii acționează în termeni de real politik, iar relația cu România poate fi importantă, ei i-au oferit lui Traian Băsescu o vizită de consolare. ASR Prințul Charles a venit la Cotroceni, după ce, în urmă cu un an anulase o întâlnire cu Băsescu la două săptămâni după botezul cu bucluc. Întrevederea a fost neoficială şi de scurtă durată, la sfârșitul unei vizite personale a lui Charles la proprietățile sale din Ardeal.

Citeşte şi:

Paul de România, prinţul proceselor. De Ce nu merge prietenul lui Băsescu la nunta regală din Londra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel