De ce copiii nu au voie să mănânce miere până la vârsta de 1 an

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Remediu folosit de mii de ani, mierea are numeroase calităţi demonstrate. De asemenea, are şi câteva contraindicaţii de care este bine să ţii cont, mai ales dacă ai copii mici.

Unul dintre produsele apicole importante, mierea este obţinută prin transformarea şi prelucrarea nectarului de către albine. Cu un conţinut de peste 80% glucide, mierea este un aliment energizant. În afara conţinutului de zahăr, mierea este şi sursă de aminoacizi, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Mierea este consumată ca atare sau în diverse remedii datorită acţiunii antiinflamatoare, antioxidante şi antibacteriene.  

Valori nutriţionale şi pericole ascunse

"Există peste 300 de tipuri de miere în întreaga lume, aroma, culoarea și mirosul fiind diferite în funcție de tipul de floare pe care îl folosesc albinele la fabricarea acestui produs natural.

Peste 200 de substanțe diferite se găsesc în miere însă principale sunt glucidele și apa. Glucidele găsite în miere sunt, în ordine descrescătoare: fructoză (47%), glucoză (38 %), zaharoză (14 %). Pe lângă glucide ea mai conține și proteine, fiind identificați peste 20 de tipuri de aminoacizi, dintre care prolina este în cantitatea cea mai mare.

Dacă dintre macronutrienți găsim în principal glucide și proteine (mai puțin lipide), dintre vitamine și minerale găsim, e adevărat că în cantități mult mai mici, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, C, potasiu (dintre minerale, acesta se găsește în cantitățile cele mai mari), calciu, magneziu, sodiu, fosfor.

Din punct de vedere al conținutului caloric, 1 linguriță de miere (10 g) aduce aproximativ 30 kcal. Dacă o folosim în loc de zahăr, avem grijă totuși la cantitate. Fructoza, principalul glucid din miere, are un indice glicemic mai mic comparativ cu glucoza și zaharoza, ceea ce înseamnă că se va absorbi mai lent din tractul gastrointestinal, însă nu putem spune despre miere că nu are nici un impact pe valorile glucozei plasmatice.

Mierea este folosită și ca aliment, și ca medicament. Au fost studiate diferite efecte benefice precum cele antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antihipertensive, antiaritmice sau în vindecarea rănilor. Să nu uităm însă că mierea este implicată în apariția reacțiilor alergice la polen, poate fi sursă de spori de Clostridia (ducând la apariția botulismului) sau poate conține metale grele precum plumb, mercur, crom, arseniu, cadmiu. Pe lângă toate aceste posibile reacții adverse, e bine să știm că încălzirea ei duce la apariția unor substanțe periculoase pentru sănătate.

Risc de botulism

Mierea nu trebuie dată copiilor decât după împlinirea vârstei de 1 an, din cauza riscului de botulism, avertizează Healthline. Aceasta este o intoxicaţie produsă de spori de Clostridium botulinum prezenţi în miere. Printre simptomele botulismului infantil se numără constipaţia, dificultăţile de hrănire, salivarea abundentă, dificultatea de susţinere a capului şi respiraţia greoaie.

Cum trebuie păstrată

Se recomandă ca mierea să fie păstrată la temperaturi de 18 °C - 20 °C timp de 1-2 ani. Vara, este bine să fie păstrată la frigider. Mierea trebuie ţinută departe de surse de căldură, iar capacul borcanului trebuie să fie bine închis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel