Urmărește emisiunea live


Concert inedit de muzică gospel

Miercuri, 22 martie, la ora 19.00, Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Țuțu, propune în premieră un Concert inedit de muzică gospel la Sala Radio.


O incursiune spectaculoasă în gospelul american al ultimului secol, concertul va parcurge momentele-cheie ale evoluției muzicii bisericești corale afroamericane, cu influențe de jazz și blues, așa cum a devenit cunoscută și apreciată în toată lumea.

Programul serii va cuprinde piese tradiționale (I’m Gonna Sing, Swing Low, Sweet Chariot) și compoziții semnate de autori celebri ai genului (Harry BurleighMy Lord, What a Morning, Henry SmithRide the chariot, William DownsonEzekiel Saw the Weel, Soon Ah Will Be Down), Norman Luboff (Deep River), Moses Hogan (The Battle of Jericho), George Gershwin – selecțiuni din Porgy and Bess, Rollo DilworthTake me to the Water etc.).

Pe afișul concertului se regăsesc și câteva piese semnate de compozitori români: Sabin Păutza (Glorious Kingdom, în colaborare cu Wolfgang Kelber; selecțiuni din Ebony Mass) și Dan Stoenescu (Were You There, în primă audiție).

Un ansamblu de excepţie, Corul Academic Radio şi-a câştigat de-a lungul celor peste  75 de ani de activitate un loc de necontestat în rândul ansamblurilor de profil din ţară şi străinătate. Anul 1940 marchează înfiinţarea acestui ansamblu, care se prezintă ca un adevărat reper muzical.

Formarea Corului Academic Radio este datorată membrilor acestuia, vocilor incontestabile ce l-au alcătuit şi îl alcătuiesc şi, totodată maeştrilor dirijori, cei care şi-au au avut un rol important la consolidarea sa, precum: Ion Croitoru, Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Emanuel Elenescu, Constantin Petrovici, Alexandru Şumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraş, Dan Mihai Goia, iar în prezent maestrul Ciprian Ţuţu fiind cel care urmăreşte şi contribuie la evoluţia ansamblului.

Ca urmare a unei activităţi intense şi de excepţie, Corul Academic Radio a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România.

Invitat să participe în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, Corul Academic Radio a susţinut concerte revelându-şi încă o dată valoarea artistică, dublată de colaborarea cu dirijorii Valery Gergiev, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta. Alţi dirijori precum Philippe Jordan, Sergiu Comissiona, James Levine, Mendi Rodan, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Enrique García Asensio, Milen Nachev au colaborat cu prestigiosul ansamblu în concerte susţinute atât în ţară cât şi în străinătate.

Printre orchestrele alături de care Corul Academic Radio a avut prilejul de a colabora se numără: Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Filarmonica din Tel-Aviv, Orchestra Simfonică şi Orchestra Regală din Londra, Orchestra Simfonică din Hamburg.

Repertoriul ansamblului relevă preocuparea pentru promovarea muzicii corale româneşti, o misiune asumată şi certificată prin numeroasele înregistrări păstrate în arhiva Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi prin discurile sau compact discurile deja editate. Totodată, repertoriul universal este reprezentat de lucrări corale sau vocal-simfonice de referinţă, prezentate în numeroasele concerte susţinute de-a lungul timpului.

(w670)

Foto: Ciprian Țuțu

Născut la Braşov în 26 octombrie 1979, dirijorul Ciprian Ţuţu a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din orașul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală), beneficiind de îndrumarea maeştrilor Nicolae D. Bica (Dirijat coral), Ludovic Bács (Dirijat vocal-simfonic) și Dan Buciu (Tehnici moderne de analiză muzicală). Între anii 2006-2010 a participat la cursuri susţinute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) şi Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din Bucureşti).

În anul 2013 a susţinut teza de doctorat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, obţinând titlul de Doctor în Muzică. În anul 2015 absolvă cursurile postdoctorale din cadrul Universității Transilvania din Brașov, având ca temă de cercetare Vocea umană și implicațiile ei în interpretarea corală contemporană.

Ciprian Ţuţu a desfăşurat activităţi didactice în cadrul mai multor instituţii de învăţământ brașovene. Din anul 2004 este cadru didactic titular la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Brașov. În prezent ocupă funcția de lector universitar, activând ca dirijor al clasei de operă (2004-prezent), dirijor al corului specializării Pedagogie Muzicală (2005-prezent), dirijor al orchestrei Facultăţii de Muzică (2009-prezent).

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov, ansamblu ale cărui origini le găsim în Reuniunea Română de Gimnastică şi Cântări, înfiinţată odinioară de însuşi compozitorul Gheorghe Dima şi a cărei continuitate a fost asigurată prin activitatea dirijorilor Constantin Bobescu şi Nicolae D. Bica.

Activitatea dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară (Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii ”Dmitri Șostakovici” din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană – oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi. A pregătit şi condus peste 10 proiecte de operă cu studenţii specializării Interpretare Muzicală – Canto din cadrul Facultăţii de Muzică Braşov, între care amintim Bastien und Bastiennne în anul aniversar Mozart (2006), Il trittico în anul aniversar Puccini (2008) – spectacol transmis de TVR Cultural, The little sweep de Britten (2011), ş.a.

Reunind studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Braşov (Canto, Pedagogie şi Interpretare Muzicală), Ciprian Țuțu a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, dintre care amintim: în 2006 Petite messe solennelle de G. Rossini, în 2008 Matthäus Passion de J.S. Bach, în 2009 Nelsonmesse de J. Haydn (comemorarea a 200 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului austriac), în 2010 Stabat Mater de G.B. Pergolesi, în 2011 Der 42 Psalm de F. Mendelssohn Bartholdy, în 2012 Requiem de W. A. Mozart, în 2013 Requiem de G. Verdi, în 2014 Stabat Mater de Rossini, în 2015 Misa în Sol major de F. Schubert (200 de ani de la compunere) și Gloria în re minor de A. Vivaldi (300 de ani de la compunere).

Din anul 2012 ocupă funcţia de maestru de cor la Opera Braşov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituţiei în peste 100 de spectacole, dintre care vom enumera doar premierele operelor Madama Butterfly de Puccini, Tosca de Puccini, Il Tabarro de Puccini, Flautul fermecat de Mozart, Il Trovatore de Verdi, operetei Țara surâsului de Lehár şi a oratoriului Stabat Mater de Rossini. De asemenea, Ciprian Țuțu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Brașov, conducând în perioada 2013-2015 un număr de 7 gale sau concerte de arii și coruri din opere.

În anul 2011 devine membru al cvintetului vocal Anatoly alături de care participă la concerte, recitaluri, festivaluri şi concursuri în ţară şi străinătate. Anul 2014 este marcat de obținerea a două importante distincții pentru palmaresul cvintetului Anatoly: Premiul I și trofeul Concursului Coral A ruginit frunza din vii, Chișinău, Moldova, precum și Premiul II la Concursul Coral Internațional de la Tolosa, Spania. Împreună cu ceilalți membri ai formației a realizat două compact discuri – Tainica grădină (2012) şi Poveste de Crăciun (2013), precum și un DVD intitulat Ninge iar (2015), pe care le semnează în calitate de interpret (bariton) şi aranjor.

În anul 2015 obține o bursă din partea Universității Transilvania din Brașov și participă la Masterclass-ul Internațional de Dirijat și Cânt Coral de la Sarteano, Italia, unde are posibilitatea să studieze cu Simon Carrington (Yale University SUA și fondator al sextetului vocal The King’s Singers), Brian O’Connell (Boston University din SUA) și Bronislawa Falinska (Padua Music Conservatory, Italia).

În prezent Ciprian Țuțu este dirijor al Corului Academic Radio. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel