Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

La Mulţi Ani, Marin Cazacu! Concert aniversar al excelentului violoncelist cu Orchestra Naţională Radio

Magdalena Popa Buluc / 07 dec 2016 / 13:47

Radio România îi dedică un concert aniversar violoncenistului Marin Cazacu la 60 de ani printr-un concert în care va cânta alături de Orchestra Națională Radio în data de 9 decembrie 2016, ora 19.00, la Sala Radio. Sub bagheta apreciatului dirijor Julien Salemkour vor fi prezentate lucrări cunoscute pentru violoncel şi orchestră din creațiile compozitorilor Paul Constantinescu, Max Bruch şi David Popper.


La Mulţi Ani, Marin Cazacu! Concert aniversar al excelentului violoncelist cu Orchestra Naţională Radio


Balada haiducească pentru violoncel şi orchestră compusă de Paul Constantinescu în anul 1950 este inspirată de balada populară ,,Iancu Jianu” şi este caracterizată printr-o amplă bogăție melodică. Kol Nidrei pentru violoncel şi orchestră, op. 47 scrisă de Max Bruchconstă într-o serie de variaţiuni pe teme de origine evreiască. Departe de a fi o muzică religioasă, Kol Nidrei este un solemn Adagio, compus de un autor german, protestant, inspirat de frumuseţea melodiilor evreieşti. Rapsodia ungară pentru violoncel şi orchestră, op. 68 compusă de David Popper este  una din piesele de popularitate din repertoriul concertant al violoncelului. Scrisă într-un stil ce aduce cu cel al lui Liszt, aceasta este un dialog solist-orchestră pe care violoncelul îl conduce triumfător, ca instrument vedetă. 

La Valse și Bolero, două dintre cele mai cunoscute compoziții ale lui Maurice Ravel, vor aduce pe scena Sălii Radio farmecul și complexitatea unei lumi de basm, trecând de la omagiul adus valsului vienez la armoniile unice ale muzicii spaniole.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.


BIOGRAFII

 

JULIEN SALEMKOUR

 

Dirijorul Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de nouă ani. Șapte ani mai târziu a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la  Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim, precum şi la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor-asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo şi Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor - P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro - W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca - G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth - G. Verdi, Faust - F. Busoni, Manon - J. Massenet, Lohengrin - R. Wagner.

[citeste si]

De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio din Berlin.

În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea. Julien Salemkour colaborează în mod constant cu artişti renumiţi dintre care amintim pe: Christine Schaefer, Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko şi Rollando Villazon.

 

 

MARIN CAZACU

Născut în anul 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din Bucureşti cu profesorii Ion Urcan şi Gabriela Todor, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia.

Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad. 

Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A apărut în diverse formaţii camerale alături de artişti prestigioşi ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin şi ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) şi colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneţia. 

Începând cu anul 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În anul 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu -, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formaţia Violoncellissimo.

În anul 2013 a obţinut titlul de profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. 

În anul 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP şi Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului, şi în anul 2012 Premiul Radio România Cultural  pentru reuşita Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii, ediţia a Xll-a, şi  a proiectului naţional Orchestra Română de Tineret

În anul 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu Suma cum laudae, susţinând lucrarea Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.

 

Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni apariţiile sale au fost comentate entuziast de public şi de presă.

 

De-a lungul timpului a fost distins cu numeroase premii, printre acestea  aflându-se și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României.

 

Din aprilie 2014 este manager al Centrului Naţional de Arta “Tinerimea Română”.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.23
YesMy