Ciolacu, făcut plici după faza despre tiriplici. Vâlcu: ”Probabil era deja supărat pe Croitoru”. Consilierul din BNR îi desființează intervenția în economie: Aproape amuzant

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a ieșit nervos într-o declarație de presă, în care a vorbit despre economie și tiriplici. Acum, consilierul guvernatorului BNR îl face... plici. 

”M-am săturat ca la fiecare discuție așezată să apară tot felul de tiriplici care vin și-și dau cu părerea după ce au distrus România și să spună ce se întâmplă și cum creionează ei viitorul luminos și cât de bună este cota unică, care nu mai există în România, e o mutație cu excepții” a afirmat, nervos, luni dimineață Marcel Ciolacu, președintele PSD. 

Citește aici mai mult: Cota unică vs. impozitarea progresivă. Marcel Ciolacu tună și fulgeră: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care-și dau cu părerea după ce au distrus România

Jurnalistul Val Vâlcu a reacționat vehement

”Ciolacu arată cât de jos a dus discursul politic cu ”tiriplici”. Dă doar replici care să fie preluate de presă și să mobilizeze publicul, să provoace hăhăieli în public, fără nicio consistență, nu știi la cine se referă, cu cine se ceartă, la fel de bine acest tip de discurs demagogic poate fi întors pe dos, dacă interesul politic o cere pe principiul ”stai așa, că mă refeream la Ciucă, nu la Cîțu”. După tiriplici, mai rămâne amenințarea cu barbiducul.” a spus Val Vâlcu, adăugând ironic: ”La cine se referea Ciolacu. Probabil era supărat deja pe Lucian Croitoru”. 

Lucian Croitoru este economist și consilierul guvernatorului BNR pe Politică Monetară. El a avut o reacție vehementă după ieșirile politice de luni, 20 iunie. 

Iată ce a scris Lucian Croitoru pe Facebook: 

”În opinia mea, inflația nemaiîntâlnită în ultimii 40 de ani în economiile dezvoltate este, în cea mai mare măsură, rodul intervențiilor guvernamentale directe sau indirecte în economie, în special pe ruta welfare state.

Această concepție a dus la creșterea datoriilor publice la niveluri mari, fără ca să le acompanieze o perspectivă credibilă referitoare la politici fiscale care să asigure rambursarea lor sută la sută în termeni reali, chiar dacă rambursarea în termeni nominali este realizată.

Mai recent, o importantă vină în creșterea inflației o au politicile „verzi”, făcute în ritm prea alert, impus de guverne, neidentificat de piețe. De aici multe distorsiuni introduse între cerere și ofertă pe piața energiei. Nu în ultimul rând, sunt vinovate politicile monetare de relaxare cantitativă. Atunci când a devenit necesară renunțarea la ele, atenția a fost concentrată prea mult pe ocupare, nu pe prețuri.

Toate acestea au fost amplificate de pandemie și de război și s-au răspândit rapid și în economiile emergente.

Acum este aproape amuzant, dacă nu ar fi tragic, cum unele analize schimbă rolurile între factorii cauzali fundamentali și cei care au amplificat evoluțiile cauzate. Prea puțini recunosc că inflația este rodul politicilor guvernamentale, că inflația este o politică.

Cum să rezolvi această maladie dacă nu vrei să recunoști cauzele? Mai mult, unii cred că tratamentul adecvat ar fi și mai multă intervenție fiscală, controlul prețurilor, sugrumarea afacerilor prin impozite etc. Doar paleative, nimic despre cauzele fundamentale. Credința aceasta că grupuri de oameni (guverne, agenții, think-tank-uri etc) știu ce e mai bine pentru societate și că pot coordona mai bine alocarea resurselor decât piețele este la baza faptului că inflația este o politică. Iar pandemia și războiul sunt folosite și mai mult pentru a crește rolul statului în toate domeniile. Vă reamintesc avertismentul lui Hayek: „‘Emergencies’ have always been the pretext on which the safeguards of individual liberty have been eroded – and once they are suspended it is not difficult for anyone who has assumed emergency powers to see to it that the emergency will persist.”” a scris Lucian Croitoru pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel