Cel mai bătrân măslin din lume se află în Creta

Pexels / Cel mai bătrân măslin din lume există în Creta
Pexels / Cel mai bătrân măslin din lume există în Creta

Un măslin din Creta a ajuns la impresionanta vârstă de 3.000 de ani. 

Cel mai vechi măslin există în Creta, Grecia, în satul Ano Vouves, Kissamos, Chania. Copacul cu rădăcini antice are 3.000 de ani vechime, fapt determinat de oamenii de știință care au analizat copacul, scrie Greek Reporter

Măslinul din Vouves are o circumferință a trunchiului de 12,5 metri și un diametru de 4,6 metri. Acesta aparține varietății locale de măslini, numită tsounati și a fost altoit cu măslinul sălbatic. Datorită altoirii, trunchiul copacului pare răsucit și plin de nervuri, asemănându-se cu o sculptură.

Printr-o decizie din 1990 luată în unanimitatea în prefectura din Chania, măslinul din Vouves a fost declarat monument al naturii. Acest lucru se datorează vechimii acestuia, fiind cel mai bătrân copac din specia sa. 

Măsline produse de copacul vechi de 3.000 de ani

În ciuda vârstei înaintate, măslinul încă mai produce roade, iar uleiul obținut este de o calitate superioară. În prezent, trunchiul copacului este gol, copacul hrănindu-se prin nervurile împletite pe scoarță, miezul putrezind și dispărând cu timpul. Având în vedere modul în care copacul se reînnoiește, măslinul din Vouves este și un simbol al imortalității. 

Mii de turiști vin în fiecare vară în sat pentru a admira măslinul extrem de bătrân și pentru a-i afla istoria. Majoritatea se declară impresionați de mărimea considerabilă a acestuia și de volumul trunchiului. 

Întregul deal pe care se află situat măslinul minune sunt nenumărați de copaci din aceeași specie. Tot pe aceeași colină sunt mai multe sate, de unde se poate achiziționa ulei de măsline de cea mai bună calitate. 

Creta, o destinație favorită pentru familii

Creta este o opțiune potrivită întregii familii, fiind a doua cea mai mare insulă grecească. Aici pot fi găsite o multitudine de resorturi, hoteluri și unități de cazare care sunt dedicate familiei. Pe aceeași insulă pot fi găsite aqua parcuri tematice, unde copii și tinerii se pot distra. În Creta se pot vizita mai multe situri arheologice și locuri istorice, un exemplu bun în acest sens fiind Knossos. 

Kokkini Hani este una dintre destinațiile preferate de familiile care au copii mici. Zona a rămas neatinsă în 1960, când s-a modernizat insula și a fost trasă electricitate, tot atunci construindu-se mai multe hoteluri. Plajele sunt frumoase și primitoare, iar hotelurile au programe destinate copiilor. 

Agios Nikolaos este de asemenea pe insula Creta și este potrivit familiilor, fiind o zonă mult mai liniștită, iar una dintre cele mai frumoase plaje este Tsifliki. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel