Călin Popescu Tăriceanu, replici dure la adresa lui Vasile Blaga

Într-o postare pe Facebook,  Călin Popescu Tăriceanu îi răspunde lui Vasile Blaga, după ce acesta  a precizat, sâmbătă, la Brașov că președintele PLR, "îl vorbește pe la colțuri și că a fost unul din artizații ruperii alianței D.A."

„Vă asigur, domnule Blaga, că prezenta replică se adresează șefului de campanie electorală și nu are un caracter personal.

În declarația făcută sâmbătă la Brașov, m-ați inclus printre cei care au rupt Alianța Dreptate și Adevăr și care acum vă dau lecții despre unificarea dreptei.

Afirmațiile dumneavoastră mă obligă să vă împrospătez memoria cu câteva evenimente de notorietate, la care ați participat activ și în care vă veți recunoaște complicitatea. Alianța Dreptate și Adevăr s-a rupt în anul 2007 nu din cauza mea, ci ca urmare a planului urzit de Traian Băsescu în urma căruia eu trebuia să demisionez din funcția de prim ministru din partea PNL, iar PNL urma să fie acaparat politic de PDL și transformat în "jucăria" sa.

Șantajul eșuat la care am fost supus atunci pentru a organiza alegerile pentru Parlamentul European la o dată impusă de PDL a determinat decizia de a DEMISIONA a "partenerilor" noștri de Alianță. Și atunci, dar și azi, când s-a dovedit că am procedat corect și principial, îmi fac un titlu de onoare că mi-am făcut datoria de președinte al PNL și de prim ministru prin opoziția mea la planurile lui Băsescu. Fie și pentru "neînsemnatul" detaliu că românii au trăit o perioadă de bunăstare reală în cei 4 ani cât am condus Guvernul României", a transmis Tăriceanu prin intermediul unui comunicat de presă.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu îi dă replica Monicăi Macovei

Tăriceanu i-a reamintit lui Vasile Blaga și de relația apropiată pe care acesta a avut-o cu Traian Băsescu, deși în prezent șeful PDL pare că încearcă să se dezică de șeful statului.

"Când am colaborat ca prim ministru cu PSD, nu am anticipat înființarea viitorului USL, entitate politică îndreptată împotriva regimului și personajului Traian Băsescu, dar azi, puteți să mă considerați un protocronist, confirmat de votul masiv din 2012 în favoarea forțelor anti-Băsescu.
Ce făceați dumneavoastră atunci ? Erați mâna dreaptă a lui Traian Băsescu, l-ați slujit permanent în cele mai dificile momente. Ba chiar v-ați făcut un titlu de glorie că l-ați salvat de la demitere în 2012, la Referendum, în ciuda majorității covârșitoare a românilor", a precizat președintele PLR.

Cu privire la unificarea dreptei, Tăriceanu declară că nu îi dă lecții lui Blaga din două motice: "Eu nu vă dau lecții pentru unificarea dreptei, așa cum ați afirmat. Nu vă dau lecții din cel puțin două motive:
1. Partide care se revendică azi de dreapta, cum ar fi: PDL, PNL, PMP sau PNȚCD, nu au în realitate vreo ideologie, nu sunt de dreapta. Urmare a manevrelor neconstituționale ale Președintelui României, ele au devenit forme fără fond, simple instrumente pe care Traian Băsescu le manipulează mai mult sau mai puțin direct. De aceea noi, cei din PLR, le numim "așa-zisa dreaptă". Pierderea identității PNL a fost rațiunea politică pentru care noi, liberalii, a trebuit să apelăm la înființarea Partidului Liberal Reformator care să salvgardeze liberalismul.

Citește și: Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu se atacă reciproc

Trecerea peste noapte a PDL de la Internaționala Socialistă la Partidul Popular European a fost făcută din rațiuni oportuniste, nicidecum ideologice. Dumneavoastră, Vasile Blaga, ați fi fost și azi executantul ordinelor lui Traian Băsescu, dacă nu ar fi apărut războiul orgoliilor cu Elena Udrea. Asta nu înseamnă că într-un viitor, care se întrevede din ce în ce mai apropiat, nu veți reface relația de subordonare Băsescu-Blaga. Vă leagă nu numai o Istorie întreagă, cât mai ales fondul, același limbaj și aceeași filosofie. Și atunci, cine ar mai putea avea încredere în dumneavoastră? Numai naivii mai cred în proiectele dumneavoastră politice, pe care le etichetați fals a fi "de dreapta".

Iohannis ? El nu este mai mult decât un personaj de fațadă, care n-are nici cele mai vagi cunoștințe și cultură politică pentru funcția la care l-ați pus să candideze. Zgârcenia în exprimare nu ascunde idei benefice, ci lipsă de idei. I-ar mai fi necesară multă pregătire și mulți ani să ajungă la un nivel cât de cât acceptabil. Jocurile le veți face în continuare dumneavoastră alături de Băsescu.

Citește și: Șeful Senatului: Iohannis, marionetă. A mânjit un simbol

De altfel, în discursul său rostit tot la Brașov, regăsim metodele și planurile neavenite și împotriva spiritului Constituției folosite de Băsescu. În ciuda actualei majorități parlamentare solide, domnul Iohannis vrea un alt Guvern. Dacă va deveni președinte, el, Iohannis, va fi o copie la indigo a lui Băsescu, își propune să facă și să desfacă majorități parlamentare, indiferent de votul electoratului la alegerile parlamentare. Ce dovadă ne mai trebuie că "marele partid" rezultat din fuziunea PDL+PNL este continuatorul regimului Băsescu ?

2. Liberalismul este o doctrină puternică și cu rădăcini adânci în Istorie. Liberalismul nu are nevoie să fuzioneze și nici să facă alianțe cu partide a căror ideologie este incertă, cum este PDL. Ceea ce faceți dumneavoastră alături de câțiva politicieni care au abandonat liberalismul nu este o unificare a dreptei, ci crearea unui vehicul pentru supraviețuirea politică a lui Traian Băsescu.
Și mai faceți o afirmație gratuită și denigratoare la adresa mea. Ați spus că "vă vorbesc pe la colțuri". Nu, domnule Vasile Blaga, nu vă vorbesc pe la colțuri, ci vă vorbesc cât se poate de direct și public, așa cum o fac în acest comunicat", conchide Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel