Bloomberg: Umbrele cazului Năstase se văd în condamnarea premierului sloven

nastase_janes
nastase_janes

Fostul premier al Sloveniei, Janez Jansa, a fost condamnat, miercuri, la doi ani de închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat pentru luare de mită în dosarul achiziționării de armament de la firma finlandeză Patria, scrie The Slovenia Times. Jansa acuză că dosarul, care se judecă de 21 de luni, este unul politic. Unii comentatori internaționali amintesc de cazul fostului prim-ministru român Adrian Năstase, care a primit de asemenea doi ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Trofeul Calității”.

Un tribunal din Slovenia a decis că fostul șef de cabinet sloven a luat mită de la furnizorul de arme din Finlanda pentru ca Slovenia să cumpere 135 de vehicule blindate în valoare de 278 milioane de euro. Jansa a negat constant acuzațiile. Judecătoarea dosarului l-a obligat la plata a 37.000 de euro pe Janos, dar și pe ceilalți doi complici ai săi, omul de afaceri Ivan Crnkovici şi generalul de armată Tone Krkovic, condamnați la 22 de luni de închisoare cu executare.

Sentința nu este definitivă, iar avocații apărării au sugerat la începutul săptămânii că hotărârea va fi atacată la Înalta Curte.

Comentatorii internaționali vorbesc despre ”umbrele condamnării lui ”Năstase

Janez Jansa este cel mai important politician condamnat vreodată în Slovenia. Timothy Ash, economist al băncii londoneze Standard Bank, spune, citat de Bloomberg, că sentința în cazul lui Jansa este un semnal că instanțele încep să-și facă treaba, amintind în acest context de arestarea lui Năstase.

”Asta trimite un semnal că instanțele lucrează spre a rezolva aceste probleme care par să aibă rădăcini adânci în sistemul sloven”, spune Ash. Se pot observa, de asemenea, ”umbre ale lui Sanader din vecina Croația sau a lui Năstase din România, foști premieri din regiune care au căzut victime ale unor acuzații similare”.

Condamnarea premierului croat, semnal pentru UE

Ivo Sanader este fostul prim-ministru croat condamnat în noiembrie 2012 la 10 ani de închisoare, acuzat că a primit mită de la o bancă austriacă și de la o mare companie petrolieră. Analiștii spuneau la acea vreme că sentința era legată de dorința Croației de a intra în UE în 2013, transmițându-se astfel un semnal că procurorii anticorupție din Zagreb nu se înclină în fața politicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel