AOȘR își comemorează fondatorii instituind noi direcții de cercetar

Flaviu Predescu / 11 iun 2019 / 12:42 Salveaza PDF Comentarii
Mireille Rădoi
Descriere foto: Mireille Rădoi

Luni, 10 iunie 2019, Mireille Rădoi a participat la evenimentele care marchează 150 de ani de la nașterea profesorului dr. Constantin I. Angelescu. 

Astfel, Academia Oamenilor de Știință din România a organizat o conferință dedicată ilustrului om de știință și politician român, prilej cu care a fost inaugurat un nou sediu AOȘR, într-o superbă casă pe care a restaurat-o, aflată pe strada Ilfov, nr.3. Conferința a evocat personalitatea marcantă a lui Constantin I. Angelescu, întemeietorul sistemului educațional modern românesc și om de stat excepțional.

Printre invitații speciali menționăm prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu - Ministrul Educației Naționale și dr. ing. Nicolae Hurduc - Ministrul Cercetării și Inovării, care au subliniat rolul esențial a personalității Constantin I. Angelescu în dezvoltarea învățământului românesc.

O notă de emoție a fost adusă de nepoata fostului ministru al Instrucțiunii Publice, prof. Ioana Angelescu care a împărtășit prețioase memorii cu și despre bunicul ei.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici „a boierit" asistența (după expresia lui Dinu Săraru) cu amintiri din Bucureștiul acelei vremi, neuitând să menționeze faptul că dr. C. Angelescu a fost președintele „Societății Ateneului Român", dar și fondatorul școlii românești de chirurgie.

La rândul său, renumitul istoric Radu Vergatti a amintit că în 1918, C. Angelescu a făcut Ambasada României din SUA, pe propria-i cheltuială.

În cadrul acestui eveniment, al cărui amfitrion de excepție a fost prof. univ. dr. ing. Adrian Badea – președinte AOȘR, s-a anunțat înființarea Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu", care va fi condus de prof. univ. dr. ing. Doina Banciu.


STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24