ALERTĂ de NINSORI în weekend. Pregătiri de urgență

Irina Constantin / 14 dec 2018 / 16:17 Salveaza PDF Comentarii
ALERTĂ de NINSORI în weekend. Pregătiri de urgență
ALERTĂ de NINSORI în weekend. Pregătiri de urgență

La nivelul județelor sunt prognoza fenomene meteorologice periculoase. 

Pentru a veni în ajutorul cetățenilor, IGSU s-a pregătit cu peste 3500 de pompieri, cu 3000 utilaje grele pentru a veni în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică.

ANM a emis COD PORTOCALIU de viscol puternic și COD GALBEN de ninsori abundente, care vizează mai multe județe. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor.

Pregătiri în județele cu COD PORTOCALIU

În zonele vizate de codul portocaliu (județele Timiș și Caraș-Severin), IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 autospeciale pentru transport victime multiple și 2 șenilate, după cum urmează:

Grupări de sprijin formate din autospecială pentru transport victime multiple:

• ISU București-Ilfov și ISU Mureș → ISU Timiș
• ISU Dolj → ISU Caraș-Severin

Grupări de sprijin formate din autospecială cu capacitate mărită de trecere (șenilată/UTV):

• ISU Mureș → ISU Timiș
• ISU Teleorman → ISU Caraș-Severin

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele 14 autovehicule şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii. 

La misiunile de salvare pot fi utilizate 18 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 12 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

Printre măsurilor de protecție pentru populație, în zonele aflate sub incidența fenomenelor de vreme rea, s-a dispus verificarea situației privind femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină și a persoanelor cu diferite afecțiuni medicale. În funcție de evoluția situației, persoanele vor putea fi evacuate din zonele de risc. De asemenea, vor fi verificate spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost.

Evoluția situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, în cooperare cu celelalte structuri aflate în coordonarea DSU, pentru optimizarea misiunilor de răspuns.

Ce trebuie să facă cetățenii pentru a nu risca să fie în pericol

Totodată, IGSU amintește: ”Pentru siguranţa dumneavoastră, evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.”


Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23