Alergia la căpșune. Copiii, cei mai afectați. Se poate ajunge la șoc anafilactic

Începe sezonul căpșunelor, iar părinții ar trebui să fie atenți la cei mici care consumă aceste fructe. Medicul alergolog Dr. Bratu Laurenţiu Dimache a explicat care sunt simptomele unei posibile alergii și la cât timp de la consum pot apărea.

Simptomele alergiei la căpșune

"De obicei, alergiile alimentare apar la 1-2 ore de la ingerarea alimentului. O reacţie alergică la căpşune se poate manifesta în mai multe feluri. Cele mai întâlnite simptome la alergia la căpşune sunt cele orale, manifestate prin senzaţie de mâncărime şi furnicături în interiorul sau în jurul gurii. Mai pot exista umflături la nivelul limbii şi gâtului, în acest caz reacţia fiind mai serioasă, deoarece umflarea gâtului poate duce la închiderea căilor aeriene şi, deci, la asfixiere.

Simptomele la nivelul pielii pot consta în: înroşirea pielii, urticarie, mâncărimi sau erupţie cutanată generalizată. Mai este posibilă umflarea mâinilor, a degetelor sau a feţei. La copiii mici se manifestă de obicei prin înfundarea nasului sau mâncărimi ale ochilor. Simptome gastrointestinale pot fi vărsăturile, greaţa, diareea, durerile abdominale.

Cât despre simptomele respiratorii, acestea pot consta în respiraţie grea sau şuierătoare. Se poate ajunge în cazurile grave la scăderea tensiunii arteriale, puls rapid sau pierderea cunoştinţei. Acestea fiind semne de şoc anafilactic, impun transportul într-o unitate de urgenţă", a explicat medicul alergolog Dr. Bratu Laurenţiu Dimache, pentru csid.ro.

Copiii, cei mai afectați

"Din fericire, alergia reală la căpşune este destul de rară, dar la persoanele foarte alergice se poate ajunge şi la şoc anafilactic, care este o urgenţă medicală şi impune transfer într-o unitate de urgenţă. Alergia la căpşune este mai frecventă la copii decât la adulţi, aceştia din urmă fiind afectaţi în jur de 3%", a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel