EXCLUSIV  Acestea sunt analizele care îți arată cât de sănătos e ficatul tău. Dr. Dragoș Romanescu: Când să te duci neapărat la control

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală, de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a spus ce analize sunt recomandate pentru a verifica starea de sănătate a ficatului.

În cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical, Dr. Dragoș Romanescu a explicat că nu este suficient să facem analize pentru a vedea cât de sănătos este ficatul, ci acestea trebuie întotdeauna interpretate de un specialist. 

„Pornim de la premisa că prevenția este mai eficientă și mai ieftină decât tratarea unei boli. Orice individ, chiar în plină stare de sănătate, ar trebui să facă minim două controale pe an. Pentru a vedea starea de sănătate a ficatului, minimal este nevoie de o ecografie abdominală generală și de analize de sânge. 

Sanador

Analizele uzuale cuprind și testele hepatice, care sunt de mai multe feluri: teste care atestă citoliza sau necroza parenchimului, cum sunt transaminazele, teste care evaluează capacitatea de excreție a ficatului, cum sunt probele de colestază, gama GT-ul (gamma-glutamiltranspeptidaza, nr.), fosfataza (fosfataza alcalina – ALP, n.r.), bilirubinele, sau teste care arată funcția de sinteză a ficatului – albumina proteinele totale, factorii de coagulare, fibrinogenul”, a explicat medicul Dragoș Romanescu în cadrul interviului. 

Ulterior, a precizat: „Nu este suficient să le faci, ele trebuie întotdeauna interpretate de un clinician, mai ales când apare o modificare în starea de sănătate a individului. Resimți o oboseală, un disconfort abdominal, atunci neapărat trebui să te duci la un control la un clinician, care îți va prescrie aceste analize și le va și interpreta”, a conchis Dragoș Romanescu.

Dr. Dragoș Romanescu: Indicațiile rezecțiilor hepatice, la Interviurile DC News și DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel