A murit pianistul Radu Lupu

Radu Lupu, unl dintre cei mai mari pianiști români,  a murit la vârsta de 76 de ani. Potrivit presei occidentale, acesta a încetat din viață în Elveția.

Radu Lupu S-a născut la Galați, în anul 1945, în familia avocatului evreu Meyer Lupu și a profesoarei Ana Gabor.

La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu și la vârsta de 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuși.

A urmat liceul la Galați. După absolvirea Școlii Populare de Artă din Brașov, și-a continuat studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La șaisprezece ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat 2 ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

Cariera sa a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 a cântat în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini.

Multe publicații de profil din Europa, SUA, Japonia sau Australia, îl introduceau mai mereu în topul scurt al marilor pianiști ai lumii.

A obținut numeroase premii internaționale, fiind decorat și de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Lupu a fost nominalizat la două premii Grammy , câștigând unul în 1996 pentru un album cu două sonate pentru pian Schubert. În 1995, Lupu a câștigat și un premiu Edison pentru un disc cu trei lucrări majore pentru pian ale lui Schumann. Alte premii câștigate de Lupu includ Premiul Franco Abbiati în 1989 și 2006 și premiul Premio Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli în 2006.

”Suntem profund îndurerați de aflarea veștii decesului maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu și un muzician magnific.

Compozitorul și pianistul român a câștigat, în 1967, marele premiu al Concursului internațional George Enescu.

Vom împărtăși pentru totdeauna modalitatea sa uimitoare de a transforma muzica în magie. Cuvintele nu sunt de ajuns pentru a ne exprima mâhnirea pentru această pierdere a întregii lumi muzicale.

Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în memoria și în inimile noastre: o adevărată legendă!
Rămas bun, Maestre”, arată un mesaj distribuit pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel