PROGRAM de GUVERNARE CIOLOȘ. Revoluție în România

Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş porneşte de la tragedia din clubul Colectiv, care 'a creat un orizont de aşteptare la nivelul societăţii' şi 'a dat un mandat moral partidelor politice'.

În document se precizează că Guvernul Cioloş nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească.

 

DOCUMENT PROGRAM GUVERNARE DACIAN CIOLOȘ, în 13 pagini

'Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, în care aceste pregătiri structurale să aibă loc. În acelaşi timp, va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfăşurarea proceselor electorale în condiţii optime, pentru toţi românii, indiferent unde se află ei', se arată în programul de guvernare.

Cabinetul Cioloş îşi mai asumă amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români.

Proiect de comasare a alegerilor

De asemenea, se intenţionează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării.

În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetăţeneşti în formularea de iniţiative legislative.

VEZI ȘI: Societatea civilă anti-Cioloș. Începe mobilizarea pe Facebook

Obiectivul major pe care şi-l propune Cabinetul Cioloş este acela de consolidare a parametrilor macroeconomici, a perspectivelor de dezvoltare durabilă a ţării, concentrându-se pe identificarea şi eliminarea vulnerabilităţilor în absorbţia fondurilor europene, odată cu finalizarea implementării programelor pentru perioada 2007-2013 şi lansarea de urgenţă a tuturor programelor pentru 2014-2020.

Principiile de fiscalitate se referă la asigurarea unui cadru care să fie stabil, predictibil, transparent, la care se adaugă debirocratizarea, simplificarea şi armonizarea reglementărilor. Şi investiţiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, proiectele în derulare urmând a fi evaluate pentru a grăbi realizarea lor.

Documentul face referire şi la concentrarea pe relaţia României cu Bruxelles-ul şi pe marile teme de dezbatere din Uniunea Europeană.

La capitolul priorităţi se prevede:

un Guvern deschis şi transparent, în dialog cu instituţiile democratice şi cu societatea ca actor politic;

poziţionarea activă a României ca actor strategic în context regional, european şi internaţional, cu atenţie pe relaţiile de vecinătate;

susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei;

niciun proces electoral din România nu mai trebuie să fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare;

îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, în serviciul cetăţeanului;

îmbunătăţirea sistemului de protecţie civilă pentru creşterea siguranţei cetăţeanului;

revizuirea şi prioritizarea proiectelor de investiţii (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă şi al creşterii productivităţii; mutarea accentului în actul educaţional pe transmiterea de informaţie, pe crearea de competenţe pentru viaţă şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic.

Plan de măsuri

În programul de guvernare este prezentat şi un plan de măsuri pe perioada funcţionării acestui Guvern. Ca obiective sunt subliniate: întărirea democraţiei elective şi a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România; stabilizarea mediului economic şi creşterea gradului de încredere a agenţilor economici şi a capitalului în perspectiva dezvoltării economiei; evitarea derapajelor economice potenţiale într-un an electoral.

Guvernul Cioloş susţine elaborarea bugetului pe 2016 cu menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică, cu monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare şi asigurarea condiţiilor de creştere a convergenţei în perspectiva aderării la zona euro.

Se face referire şi la descentralizare, pentru apropierea administraţiei de cetăţean, la prioritizarea investiţiilor, la accelerarea proceselor de reformă a statului şi la dezvoltarea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului.

În privinţa transporturilor, se doreşte valorificarea poziţiei geografice a României şi transformarea ţării într-un nod logistic regional.

VEZI ȘI: Victor Ponta, text prin care sperie guvernul Cioloș: CITIȚI! 

Un alt capitol prevede măsuri referitoare la dezvoltare socială, cultură, minorităţi, mediu, tineret şi sport. Alte măsuri se adresează statului şi siguranţei naţionale, cu respectarea obligaţiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO, UE şi din parteneriatele strategice la care România este parte, prin creşterea capacităţii operaţionale a forţelor armate şi alocarea resurselor necesare pentru realizarea programelor de achiziţii şi înzestrare. În planul politicii externe, documentul subliniază că parteneriatul strategic cu SUA a fost şi rămâne reperul central al politicii externe a României.

Se menţionează, de asemenea, redefinirea rolului şi statutului poliţistului în societate, precum şi elaborarea şi adoptarea unei noi legi a sănătăţii, redefinirea statutului personalului medical în societate, prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei, elaborarea unui program multianual de investiţii în sănătate. Guvernul şi-a prezentat şi principiile referitoare la românii de pretutindeni şi la eficientizarea activităţilor publice în sensul oferirii de servicii digitale pentru cetăţeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel