Distrugere de probe, în cazul bebelușilor din Argeș? Autoritățile încearcă mușamalizarea scandalului

Autoritatea Sanitar-Veterinară anunță, într-un comunicat  difuzat în cursul zilei de 29 februarie, că a găsit bacterii producătoare de toxină Shiga, E Coli 026, în brânza de vaci produsă la o firmă din județul Argeș. Comunicatul ANSVSA ridică mari semne de întrebare.

Potrivit ANSVSA, citată de news.ro, controlul a fost efectuat abia în 25 februarie! Din surse DCNews, medicii epidemiologi și pediatri au indicat încă de la primele cazuri brânza de vaci printre alimentele care ar fi putut declanșa îmbolnăvirile, întrucât poate fi inclusă în alimentația tuturor bebelușilor afectați (cel mai mic avea cinci luni, cel mai mare un an și jumătate).

Portocalele și apa plată, piste false

Înainte de a controla fabrica de brânză de vaci, autoritățile veterinare au alergat pe piste false, controlând cu tam-tam portocalele, apa plată sau alte fructe exotice.

Prezenţa E coli, serogrupul O26, într-o probă de pui (spate cu gât), recoltată din frigiderul familiei, din judeţul Bacău, de asemenea nu are nicio relevanță, în lămurirea cauzei deceselor copiilor din Argeș.

Practic, adăugarea în comunicatul ANSVSA a cazului din Bacău diluează adevărata știre:  ” lotul de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş” este din 22 februarie. Aceeași fabrică ar fi putut contamina copiii internați la începutul lunii. Din comunicatul ANSVSA se înțelege că brânza contaminată a și fost vândută : ”cantitatea nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare”.

Semne de întrebare pentru autorități

De ce nu anunță ANSVSA care este producătorul lotului contaminat, astfel încât și alți părinți care au cumpărat brânză de vaci să fie alertați? Numele producătorului a fost transmis de ministrul Agriculturii.

VEZI ȘI: E.coli în Lactate Brădet, vândute în hipermarket. Reacții acide pe Facebook

În condițiile în care este o anchetă a Poliției și a Parchetului, după moartea a trei bebeluși, au avut cei de la DSV acordul organelor de cercetare penală, pentru distrugerea probelor, respectiv dezinfectarea secției în care s-a produs brânza de vaci? De ce nu s-a sistat producția în fabrică până la testarea întregului personal, care potrivit ANSVSA este în curs? Și dacă sunt descoperiți purtători de E Coli, ce se întâmplă cu brânzeturile pe care firma respectivă continuă să le producă, în alte secții?

”În aceste condiţii au fost dispuse mai multe măsuri, precum sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost produsă brânza de vaci până la elucidarea situaţiei, dezinfecţia secţiei spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. După dezinfecţie vor fi recoltate teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării.

Totodată, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic într-un laborator de specialitate şi vor fi recoltate probe de lapte de la două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate”, se arată în comunicatul publicat de news.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel