Teodorovici, demitere șef ANAF. Chirieac: Un lucru este evident

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat solicitarea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, cu privire la demiterea şefului ANAF, Ionuţ Mișa.  Informația este, deocamdată, pe surse citate de Antena 3. 

Unul dintre principalele reproşuri care i se aduc şefului ANAF sunt legate de încasări.

"Încasările sunt deficitare în zona multinaţionalelor pentru că multinaţionalele - nu doar în România, ci peste tot în lume - se optimizează fiscal foarte bine. De altfel, de la 1 ianuarie, a intrat în funcţiune o directivă europeană, cu cinci puncte, care obligă multinaţionalele să plătească mai mult impozit în ţara unde fac plus valoare. În cazul nostru, în România, ANAF-ul ca şi DNA-ul a evitat orice afacere privind multinaţionalele. Ele sunt foarte influente politic în extern, au avocaţi foarte competenţi. Este greu să începi un război cu multinaţionalele şi nici nu trebuie început un război, trebuie cooperat cu ele. Multinaţionalele sunt esenţiale pentru prosperitatea unei naţiuni, inclusiv pentru prosperitatea noastră. În cazul domnului Mișa, un lucru este evident. ANAF trebuie să lucreze cu Ministerul de Finanţe. Dacă domnul Teodorovici cere schimbarea domnului Mișa, trebuie schimbat. Nu se poate ca şeful ANAF şi ministrul de Finanţe să fie în opoziţie. Sunt o echipă. Trebuie să ridice încasările", a declarat analistul politic Bogdan Chirieac pentru Antena 3.

Vezi și: Teodorovici cere demiterea șefului ANAF

"ANAF-ul era unul dintre instrumentele de poliţie politică"

"ANAF-ul, până acum doi sau trei ani, era unul dintre instrumentele de poliţie politică pe care se baza fostul DNA. De asemenea, în ANAF erau peste 100 de ofiţeri SRI, care între timp au fost retraşi, după 2015. ANAF-ul nu era o instituţie pe picioarele sale. Era doar un instrument de presiune politică. Ca să îl transformi din instrument de poliţie politică impotriva capitalului românesc într-un instrument echidistant menit să colecteze taxe şi impozite raţional nu este uşor, mai ales că cei de acolo, unii dintre ei, sunt totuşi paraşutaţi. Nu au avut treabă decât cu anumite misiuni de îndeplinit. Acolo chiar trebuie pus un bun finanţist care să înţeleagă fenomenul economic. Informatizarea este absolut necesară.(...) ANAF-ul, astăzi, este o instituţie bolnavă. O reformă la ANAF va dura, trebuie să aibă un plan inclusiv pe competență. Dacă se începe acum, poate că în doi ani vom avea o instituție cât de cât competitivă, la nivelul Europei de Est. Dacă domnul ministru Teodorovici este hotărât, cred că în doi ani face o instituţie comparabilă cu ce e în Ungaria sau în Polonia", a spus Bogdan Chirieac.

"ANAF este oul moale al sistemului financiar de stat din România"

"Sunt erori, greşeli, când funcţionarii greşesc se sperie şi pun tot contribuabilii la plată. ANAF, în continuare, dacă ai de plătit cinci lei, îţi pune sechestru pe tot contul. După care este o întreagă poveste - pentru cei de la ANAF timpul nu contează, pentru că nu e timpul lor. Apoi te chinui o săptămână să deblochezi contul, dovedind peste tot că ai plătit cei cinci lei. Sunt multe aberaţii care se petrec în zona ANAF şi care nu am auzit să fie corectate de domnul Mișa, ceea ce înseamnă că ori nu doreşte, ori nu are experienţa necesară. ANAF este oul moale al sistemului financiar de stat din România", a adăugat analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel