Sondaj paneuropean: P&S nu reușește să devanseze PPE

Potrivit ultimului sondaj paneuropean realizat de Poll Watch, Partidul Popular European (centru-dreapta) își conservă avantajul în fața Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Europeni (centru-stânga), deși cunoaște o scădere sensibilă în raport cu cercetarea sociologică de săptămâna trecută.

Un sondaj realizat în urmă cu o săptămână arăta, pentru prima oară de la începutul acestei serii de cercetări, că popularii europeni sunt primii în preferințele electoratului european, devansându-i pe socialiști cu 13 scaune, 222 la 209.

Sondajul dat publicității miercuri, 23 aprilie, de către Poll Watch, determină un număr de 217 scaune pentru PPE și 208 pentru P&S.

Sociologii institutului spun că partidele P&S au rămas stabile în majoritatea țărilor europene, în timp ce formațiunile PPE au cunoscut o scăderea ușoară în Franța, Polonia și Suedia.

Citește și: Sondaj: Răsturnare de situație în UE. PPE ia viteză


Diferența de 9 locuri între cele două grupuri este un avantaj foarte mic, date fiind marjele de eroare ale sondajelor și fluctuațiile sondajelor din ultimele săptămâni.

În baza acestor doi factori, la care se adaugă și modelul statistic folosit de Poll Watch, sociologii apreciază că PPE are acum 74% șanse să bată P&S la alegerile din 25 mai, în timp ce socialiștii au 26% să-i învingă pe populari.

Alianța Democraților și Liberalilor din Europa (ALDE) se menține pe locul al treilea, dar riscă să fie depășită de GUE.

Partidele de extremă-dreapta europene, din Franța, Olanda, Austria, Italia, Belgia, Suedia și Slovacia ar putea câștiga, cumulat, 35 de scaune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel