SONDAJ INSCOP: Românii vor reducerea mandatului de președinte la 4 ani și alegeri prezidențiale în 2016

Un sondaj INSCOP dat publicității marți relevă că cei mai mulți români sunt de acord cu reducerea mandatului prezidențial la patru ani, iar aproape jumătate dintre cei chestionați agreează ideea unui mandat de 2 ani pentru succesorul lui Traian Băsescu.

"69,9% dintre respondenți cred că reducerea mandatului la 4 ani este o idee bună, în timp ce 17,4% susțin că aceasta este o idee proastă. 12,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Raportat la procentul care declară că vor merge sigur la vot în turul I, 73,2% dintre respondenți susțin ideea reducerii mandatului președintelui României la 4 ani, 16,8% consideră că este o idee proastă, iar 10% nu știu sau nu răspund", arată cercetarea, conform Agerpres.

Potrivit sondajului, 45,5% dintre respondenți agreează un mandat de 2 ani al viitorului președinte, pentru a se putea organiza alegeri prezidențiale în 2016, simultan cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru, în vreme ce 15,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Dintre cei care declară că merg la vot în mod sigur în turul I, 47,7% cred că este o idee bună mandatul prezidențial până în 2016, în timp ce 39,2% nu susțin un astfel de scenariu, iar 13,1% nu știu sau nu răspund la întrebare. 

Vezi și: Un candidat șochează: Demisionez dacă ajung președinte și ...

În condițiile în care au fost informați că reducerea mandatului prezidențial la 4 ani și organizarea simultană de alegeri prezidențiale și parlamentare în 2016 vor avea drept rezultat faptul că se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre cei interogați valorizează pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred în continuare că un asemenea scenariu este o idee proastă, în timp ce 15% nu știu sau nu răspund. Raportat la populația care declară că votează în mod cert în primul tur, 70,6% dintre respondenți susțin reducerea duratei mandatului prezidențial și organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare, 17,4% se declară împotrivă, iar 12% nu știu sau nu răspund. 

Barometrul "Inscop — Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 2-8 octombrie, pe un eșantion de 1.095 persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%, la un grad de încredere de 95%.

Citește și: Candidatul care îl scoate pe Iohannis din turul 2 al alegerilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel