SONDAJ INSCOP. 69% din români vor unirea cu R. Moldova. Pe 40% nu-i interesează ce se întâmplă în Chișinău

Ultimul sondaj INSCOP este despre Republica Moldova. Românii, deși spun că vor unirea în 2018, se arată dezinteresați de ce se întâmplă peste Prut.

40,5% dintre români nu știu sau nu răspund unei întrebări din sondajul INSCOP despre câștigarea alegerilor pentru primăria Chișinăului de către Dorin Chirtoacă. 52,6% afirmă că au o părere bună și 6,9% o părere proastă.

"Numărul de nonrăspunsuri este foarte mare – 40,5% – ceea ce atrage atenţia asupra principalei probleme a raportării românilor la Rep. Moldova – o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. Într-un asemenea context de informare trebuie interpretate datele culese în privinţa Republicii Moldova. Cert este însă că pentru respondenţii care au decis să ofere o opţiune, percepţia pozitivă a alegerii primarului proeuropean la Chişinău este mai mult decât majoritară. Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă – puţin notoriu în România – ci cu tendinţa generală de susţinere a parcursului european al R. Moldova", a declarat Darie Cristea, director general INSCOP.

67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni, 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă. 56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult. 46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voința cetățenilor și politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.

67,9% dintre români susţin unirea cu R. Moldova până în 2018 (100 de ani de la Marea Unire), în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin unirea până în 2018.

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel