Urmărește emisiunea live


Singurul premier care nu va fi huiduit de mulţime

Demisia Guvernului Victor Ponta a provocat un tsunami pe arena politică. Numele posibilului premier care va fi nominalizat de președintele Klaus Iohannis este, în acest moment, marea necunoscută. Vocea străzii ar putea impune chiar premierul României. Analistul Bogdan Chirieac lansează pentru DC News o ipoteză viabilă, care ar putea fi chiar luată în calcul de către președintele Klaus Iohannis.

Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac: 

Singurul premier care nu va fi huiduit de mulţime

Valul de revoltă a străzii a măturat Guvernul. Ce urmează? Partidele caută febril soluţii. Liberalii vor alegeri anticipate. Nu prea vor să-l propună pe Cătălin Predoiu. Social-democraţii îl vor propune, probabil, ca premier pe Vasile Dâncu. Membru discret al PSD, om cu multă carte, ar fi o soluție bună în condiții cât de cât normale. Dar strada e furibundă împotriva a orice și oricine pare măcar politic.  "Toate partidele, aceeaşi mizerie!" s-a strigat noaptea trecută. "Corupţia care ucide", singurul program-manifest al protestatarilor (asimilat rapid şi de preşedintele Iohannis) e corupţia întregii clase politice.

Alt tehnocrat, altminteri foarte capabil profesional, Dacian Cioloș, a fost anunțat de doamna Udrea că e bun de prim-ministru. Din acest moment șansa sa a dispărut. E greu pentru președintele Iohannis să-l  mai numească premier pe cel nominalizat de doamna Udrea.

Strada e sătulă de partide. Tragedia din Colectiv, marii arşi de pe paturile spitalelor nu-i îngăduie încă să gândească la rece: fără partide nu există democraţie. E greu cu politicienii, dar fără ei nu se poate!

Singurul interlocutor al protestatarilor pare a fi preşedintele Iohannis, căruia i se va cere un guvern de tehnocraţi – demers semi-utopic – sau alegeri anticipate – demers imposibil în actuala configuraţie parlamentară.

Orice nume de politician va alege preşedintele, strada va izbucni în huiduieli. Demisia Guvernului Ponta nu a oprit demonstrațiile. Între puținele nume de anvergură care nu sunt huiduite astăzi în România este  Laura Codruța Kövesi. Dânsa e simbolul luptei împotriva corupției. Adică exact ce vrea strada. Cu ea în fruntea  unui guvern, mulţimea va simţi că şi-a răzbunat morţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel