Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Parlamentul a adoptat astăzi o nouă lege benefică pentru români. Se ieftinesc panourile solare și pompele de căldură, prin reducerea TVA.

Vești bune pentru românii care vor să economisească mai multă energie pe viitor! Camera Deputaţilor a adoptat, în cursul zilei de azi, un nou proiect de lege care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare.

Propunerea legislativă pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică ce a fost adoptată astăzi face referire la completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Mai exact, se aplică decizia reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice. Cota se va reduce de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Conform noului document de lege, cota redusă de 5 procente se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Prin derogare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I. La fel ca în majoritatea cazurilor, Camera Deputaților a fost for decizional.

Programul Național Casa Verde Fotovoltaice

Prin Programul Național Casa Verde Fotovoltaice, persoanele fizice se vor putea adresa instalatorilor validați, care au încheiat contract cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea înscrierii în Program, urmând să fie achiziționate și montate sistemele de panouri fotovoltaice.

Potrivit fonduri-structurale.ro se pot înscrie în program:

Persoanele fizice cu domiciliul în România;

Proprietarul imobilului construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice;

Persoanele fizice care au acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, în situaţia în care imobilul construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice este deţinut în coproprietate(copropietarii semnează pe cererea de finanțare);

Imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;

Persoanele fizice care nu au obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel