EXCLUSIV  Referendum 2019 Iohannis. Care va fi prezența la vot-SONDAJ

REFERENDUM 2012 - IASI
REFERENDUM 2012 - IASI

Potrivit unui sondaj online efectuat pe platforma DCNews.ro, 74% dintre respondenți sunt deciși să meargă la alegerile europarlamentare din 26 mai, în timp ce restul nu s-au decis ori declară ferm că nu vor participa la scrutin. Situația este complet diferită în cazul participării la referendum.

Peste 16.000 de cititori DCNews au votat online în această săptămână pe platforma DCNews, răspunzând la întrebarea dacă vor participa la referendumul organizat de președintele Klaus  Iohannis pe teme de Justiție. Pentru că  președintele Iohannis nu a anunțat încă întrebarea, sondajul a verificat interesul publicului pentru tema referendumului. Acesta nu poate fi validat dacă nu îndeplinește un cvorum de participare de 30% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.

La sondajul DCNews au participat 16.795 de persoane. Deși rezultatul este exact pe dos față de participarea la alegerile europarlamentare, cifrele ar putea totuși să bucure tabăra prezidențială. Cvorumul ar fi îndeplinit dacă doar publicul consumator de știri ar fi înscris pe listele electorale. Concret, au afirmat că vor vota cu siguranță la referendum 30,5% dintre participanții la sondaj. Peste 56%  și-au declarat ferm intenția de a boicota referendumul prezidențial, iar 13 la sută se mai gândesc dacă merg sau nu la vot.

Votul online reprezintă opinia cititorilor DCNews, nefiind reprezentativ pentru populația generală. În septembrie 2018, 49% dintre cei care au participat la un vot online cu întrebarea ”Este justificat referendumul pentru familia tradițională” au răspuns DA.

Neîndeplinirea cvorumului la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu i-a permis acestuia să rămână în funcție, deși peste 74, milioane de români i-au cerut să plece în vara anului 2012. Cvorumul de 50% nu a putut fi îndeplinit deoarece câteva milioane de persoane au rămas înscrise pe listele electorale, deși locuiau sau lucrau în străinătate. 

În loc să adopte sistemul înscrierii pe liste, care permite calcularea cvorumului la numărul celor care vor să participe la alegeri, USL l-a redus de la 50 la 30%, legea intrând în vigoare după un an, conform deciziei CCR.

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel