EXCLUSIV  Universitatea lui Soros, susținere neașteptată. Sondaj: 75.586 de români au răspuns

Proteste de amploare au loc în Ungaria. Zeci de mii de oameni ies în stradă ca să protejeze Universitatea lui George Soros. În Ungaria sunt înăsprite drepturile universităților străine, ceea ce duce la închiderea Universității Central Europene (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul și filantropul George Soros. 

UPDATE: Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat luni legea care fixează noi condiţii pentru universităţile cu finanţare externă. 

În România, în timp ce Victor Ponta se gândea să inițieze un proiect legislativ asemănător, primarii se bat să-l atragă pe George Soros cu universitatea lui la ei în oraș: 

Victor Ponta, deputat PSD: ”Să nu săriţi imediat indignaţi - opinia mea este că iniţiativa legislativă a vecinilor noştri e foarte bună şi corectă! (...) Săptămâna viitoare vreau să lucrez la proiect şi să îl depun”. 

Ilie Bolojan, primar Oradea: ”În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea. Am câştiga un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea”. 

Gheorghe Falcă, primar Arad: ”Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria faţă de Universitatea Central-Europeană, urmare ultimelor hotărâri ale Parlamentului de la Budapesta privind acreditatea universităţilor, am decis să transmitem o scrisoare de solidaritate şi o ofertă de relocare în Arad. Oraşul nostru face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaţii întregi. Mulţi români, chiar şi arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraş cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană şi aeroport internaţional”. 

În Budapesta, 45.000 de oameni au ieșit în stradă duminică seară. 

DCNews a realizat un sondaj cu privire la acest subiect. 

(w670)

Potrivit rezultatului sondajului, 28.062 de români, 37,12% dintre cei care au răspuns, susțin ca modelul aplicat în Ungaria să fie aplicat și-n România. 

47.524 de români, 62,87% dintre respondenți, nu susține ideea că universitățile străine ar trebui închise în România pe modelul Ungariei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel