EXCLUSIV  Proteste legile justiției sondaj. Ce cred românii despre PROTESTELE împotriva modificării legilor justiției

Proteste sunt organizate, în această seară, în mai multe orașe din România, dar și în diaspora, după modificările la legile justiției anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Proteste sunt organizate, duminică seară, în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov. Făgăraș, Iași, Bacău, Constanța, Craiova.

Și în Diaspora vor avea loc manifestații, în Milano, Munchen, Zurich.

Ce îi scoate în stradă pe oameni?

Protestatarii sunt nemulțumiți de mai multe decizii luate de către actualul Executiv.  

Recentul protest, care are loc în cea de a 209 zi de proteste, după cum anunță manifestanții, este provocat de către următoarele decizii ale Guvernului Tudose: ”Politizarea Justiției, pilonul II de pensii, supraacciza la carburant”, se arată pe pagina evenimentului ”Justiției independentă, nu stat subordonat”.

Reacții după anunțurile lui Tudorel Toader

Ludovic Orban, acum 4 ani: „Atât timp cât procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT sunt numiți de Președinte, întotdeauna va exista interferență în justiție și întotdeauna o să existe tentative de comandă politică”

Ludovic Orban, după anunțurile lui Tudorel Toader: „PNL se va opune categoric propunerilor formulate de ministrul Justiţiei, în special aceea de a elimina preşedintele din procedura de numire a şefilor parchetelor".

Mihai Tudose: "Propunerile unui singur om nu pot fi niciodata un atac la nimic. Domnul Tudorel Toader a iesit intr-o conferinta si a prezentat ceea ce a reiesit din punctul de vedere al domniei sale din consultarile cu cei implicati. De aici pana la a vorbi despre Legile Justitiei e o cale lunga. (...) Practic, a inceput de-abia acum dezbaterea publicaefectiv, iar cand aceste lucruri se vor incheia, vor veni cu ele in Guvern. Acolo vom lua o decizie in functie de pozitia publica exprimata de catre romani. (...) Traim intr-o democratie exemplara. Toata lumea isi manifesta, isi pune pasul, ne va ajuta sa ne facem o idee despre ce isi doreste tara. Pe baza acestei transparente, vom lua si o decizie in Guvern, va asigur ca va fi ziua, nu noaptea. Guvernul va trimite in Parlament legile intr-o forma pe care Guvernul o crede oportuna".

Liviu Dragnea: "Trebuie ieşit dintr-o confuzie generată de năpustirea pe ministrul Justiţiei doar pentru nişte principii enunţate. Şi vreau să nu uităm un lucru - Parlamentul va decide. Orice lege se aprobă în Parlament. Deci nu ştiu cine taie, cine vrea să pună, dar în final Parlamentul va decide după o dezbatere foarte serioasă şi legea nu poate deveni lege decât dacă va fi promulgată de preşedintele României. (...) Sistemul de justiţie nu trebuie să se învârtă în jurul lui Klaus Iohannis, nici a lui Kovesi, nici a lui Lazăr. Sunt nişte principii enunţate, vor nişte texte ale unor proiecte de lege şi vor fi dezbătute foarte serios. Şi dacă în final majoritatea parlamentară va decide în vreun fel, aia vom susţine, dar după argumente foarte serioase".

Alina Gorghiu: ”Tudorel Toader nu face decât să plagieze proiectul legislativ depus de Călin Popescu Tăriceanu și ALDE. L-a preluat”.

Kelemen Hunor: "Nu există niciun proiect scris, există doar câteva principii enunțate. Cu câteva sunt de acord, cu câteva principii sunt și nu sunt, pot fi discutate. De exemplu, cum se promovează de la o treaptă la alta, de la Judecătorie la Tribunal, sau în diferite poziții în Justiție, sunt de acord. Cu separarea atribuțiilor CSM pentru judecători și procurori sunt de acord și dacă rămâne președintele în circuitul de numire a procurorilor sau nu e mai puțin important. Aici avem o problemă și de constituționalitate. Președintele face parte din executiv, are atribuții executive. Procurorii fac parte din executiv, ei reprezintă statul. Deci poate să-i numească și președintele, poate și fără președinte. Nu avem aici o opțiune, cum dorește majoritatea. Dar multe lucruri sunt bune, cel puțin în ideile enunțate de dl Toader, dar trebuie să vedem textul. Nuanțele sunt importante, însă nimeni nu a văzut un text, cel puțin din colegii mei din UDMR (...), nimeni nu a văzut nicio propunere concretă".
 
Uniunea Salvați România îi solicita președintelui Franței, Emmanuel Macron, cu prilejiul vizitei sale în România, să ia atitudine față de intenția Guvernului de la București de a modifica legile care asigură independența Justiției.

Ce spun inițiatorii protestului

”PSD ia din nou cu asalt Justiția. Președintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiției – din mecanismul de propunere a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT. ”Reforma” justiției în viziunea PSD înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD.


Ceea ce a rămas independent din presa sau instituții reacționează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Același lucru ar trebui să facem și noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie și pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toții obosiți de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacționăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnați într-un regim autoritar, așa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia.
--

De la anul am putea vedea la DNA și la Procuratura Generală șefi numiți doar de PSD. 
Trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei e doar un alt punct prin care ne întorc, dacă îi lăsăm, în epoca în care Justiție însemna Rodica Stănoiu. 
#văvedem #rezist”, este descrierea evenimentului care va avea loc în această seară în Piața Victoriei.

”Continuăm protestele pînă se va ajunge la demisiile acestor sinistre personaje!!”, scrie un manifestant.

Cititorii DCNews au dat verdictul

DCNews a realizat un sondaj pentru a vedea ce părere au cititorii noștri despre protestele care vor avea loc în România, dar și în diaspora după modificările aduse legilor Justiției anunțate de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

La întrebarea ”Este justificat protestul împotriva modificării legilor justiției?”, 69% dintre cititori au răspuns ”Nu”, pe când restul consideră că manifestația este justificată.

Numărul respondenților a fost 35.596.

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel