Proiectul Elena bate proiectul Traian

Am promis ca voi reveni asupra acestei teme.

Chiar in timp ce, la Cotroceni, avea loc intalnirea dintre reprezentantii Partidului Miscarea Populara si presedinte. Ma tin de cuvant. Imi exprimam banuiala ca ceva nu este in regula cu candidatura Elenei Udrea. Ca este o operatiune neplanificata in colaborare cu Traian Basescu. Mai afirmam ca este posibil ca acesta sa fi suferit un veritabil afront. Si chiar mai mult. Prima infrangere semnificativa din zbuciumata sa cariera politica. Acum, sunt in masura sa raspund la o parte din intrebarile pe care mi le puneam in urma cu doua zile.

Exista cateva certitudini. Prima, asupra careia am revenit de multe ori, este ca, inca din anul 2005, Traian Basescu a intentionat sa o transforme pe Elena Udrea in succesoarea lui politica, dupa ce isi va fi incheiat si cel de-al doilea mandat. Deci, Udrea era programata, inca de atunci, sa candideze la prezidentiale la sfarsitul acestui an. Ceea ce se si intampla. A doua certitudine este ca, intre timp, nici PDL nu mai e ce a fost odata. Partidul de suflet al lui Traian Basescu i-a iesit din suflet. Asta s-a intamplat atunci cand prima parte a proiectului sau legat de Udrea a cazut. In sensul ca bulldogul Vasile Blaga s-a incapatanat sa preia conducerea partidului si a si reusit, invingand-o, la un scor strans, pe pisicuta. Pe Elena Udrea. Atunci, Basescu a spus, cu lacrimi in ochi, adio la perdeluta. A treia certitudine este ca, in scurt timp, incalcandu-si prerogativele constitutionale, abuzand practic de acestea, Traian Basescu i-a pus sa munceasca pe consilieri sai de la Cotroceni si sa incropeasca mai intai o fundatie si pe urma un partid, ca rampa de lansare pentru Elena Udrea. A patra certitudine este ca, in mod straniu, optiunea de ultim moment a presedintelui legata de candidatura la prezidentiale nu a fost in favoarea Elenei Udrea, ci a fostului sau consilier, Cristian Diaconescu. Decizie cu care, strangand sau nu din dinti, Elena Udrea a fost de acord. Este de presupus ca la baza alegerii a stat scorul mic obtinut la europarlamentare, de doar 6%, precum si lipsa unor resurse financiare substantiale si legale.

Din acest moment s-au intamplat cateva lucruri care spun multe, in masura in care sunt descifrate cu atentie. Odata anuntata candidatura lui Cristian Diaconescu din partea Partidului Miscarea Populara, fara a fi existat nicio reactie negativa, Traian Basescu, cu mult entuziasm, a inceput sa-i faca acestuia propaganda electorala. Au exista cel putin cateva interventii in acest sens. Mai mult chiar, presedintele a si deschis lista de semnaturi pentru Cristian Diaconescu. Din nou, a abuzat de atributiile sale constitutionale, depasind limitele acestora, cu singurul scop de a influenta alegerile in favoarea unui jucator politic, considerat a fi om de incredere. Apoi, lucrurile i-au scapat de sub control.

Chiar asa? Este suta la suta exact. Probabil pentru prima data in cariera sa politica, Traian Basescu a fost luat prin surprindere, intr-o maniera implacabila, de un colaborator apropiat si a fost nevoit sa cedeze. Si sa se umileasca. Decizia de a-l elimina pe Cristian Diaconescu transformandu-l in simplu iepuras electoral i-a apartinut in exclusivitate Elenei Udrea. Si a facut acest lucru fara a-l consulta in prealabil pe Traian Basescu. A fost, intr-un mod implicit, primul semn de independenta absoluta si de autoritate al Elenei Udrea in raport cu mentorul ei. Mai mult decat atat, a anuntat ca doreste ca, in fruntea unei delegatii de partid, sa aiba imediat consultari cu presedintele. Si nu oriunde. Ci chiar la Cotroceni. Transformad astfel sediul institutiei prezidentiale in sediu de campanie. A fost, din nou, un semn de putere si de autoritate al doamnei Udrea in raport cu Traian Basescu.

In aceasta situatie, presedintele jucator nu mai avea decat doua posibilitati: fie reactiona conform propriului model, adica ar fi luat taurul de coarne si ar fi dat cu el de pamant, taurul fiind Udrea, fie ar fi reactionat atipic. Cedand pur si simplu. Acceptand prima umilinta majora din cariera lui politica. In prima varianta, ar fi renuntat la principalul proiect al carierei sale. Proiectul Udrea. In cea de-a doua, si-ar fi distrus propria creatie.

Traian Basescu a cedat. De forma, in fata reprezentantilor PMP, el a facut analize, a lansat critici, a facut prognoze si a dat sfaturi intelepte. In realitate, a depus armele. Incepand din ziua de 20 august, Traian Basescu a devenit ostaticul Elenei Udrea. Si, in aceeasi zi, el a facut o precizare extrem de interesanta. Cum ca, spre deosebire de Emil Constantinescu, care a fost invins de sistem, conform propriei confesiuni, el, Traian Basescu, a facut meci nul. Nu a fost invins de sistem, dar nici el nu a invins sistemul.

Ca sa ajungem la aceasta tema a sistemului, a trebuit sa citim cu multa atentie dezvaluirile extrem de surprinzatoare si de taioase facute de ziaristul sau de casa. De Dan Tapalaga de la Hotnews.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel