O țară de falimentari

Nu mai putin de 3.5 milioane de cetateni au datorii la banci. De fapt, sunt insolvabili. Si au intrat in executare silita.

Acest mecanism, asa cum este el organizat in Romania, scoate 3.5 milioane de familii fie in afara societatii, fie in afara tarii, iar Guvernul Ponta nu face nimic pentru a preintampina sau pentru a repara o asemenea tragedie.

M-am ocupat, intr-o analiza anterioara, de situatia economiei. A celei private. Pentru ca economia de stat fie nu mai exista, fie este aproape de a fi pusa pe butuci. Am aratat cat de grava este situatia. Cum se intampla ca actualele societati aflate in insolventa vor aduce in aceeasi situatie, prin neplata datoriilor, alte societati care inca functioneaza. Si cum se face ca statul roman, fara a incerca sa le scoata din impas, fara a incerca sa faca investitii masive pentru a crea valoare adaugata, imprumuta cu inconstienta de la banci – atentie, nici macar nu este vorba de FMI sau Banca Mondiala –, in fiecare luna, un miliard de euro numai pentru plata pensiilor si salariilor. Si am mai arata cum, astfel, in ciuda rapoartelor mestesugite confirmate de FMI, ne indreptam implacabil catre un faliment de tara. Astazi, voi scrie cateva randuri despre situatia cetatenilor.

Trei milioane cinci sute de mii de persoane, capi ai unor familii mai mult sau mai putin numeroase, au imprumutat bani de la banci, nu i-au mai putut da inapoi, au fost prinsi de criza si impotriva lor a fost declansata executarea silita. Bancile, la randul lor, ca doar nu o sa execute ele silit, cesioneaza acest drept unor societati care se ocupa cu asa ceva. In schimbul a 10-15 la suta din valoarea datoriei neonorate. Se pune mai intai intrebarea: De ce nu procedeaza bancile in acelasi fel cu datornicii? Din motive de mecanism interior pe care imi e destul de greu sa le inteleg si imi e si mai greu sa le explic.

Aceste societati vand tot ce pot vinde din proprietatile acestor familii de romani. Dupa ce ii lasa in fundul gol si in strada, urmeaza sa ii execute la capitolul venituri. O treime din toate veniturile incasate de membrii familiei, toata viata. Dar banii castigati de aceste persoane nu sunt suficienti nici asa pentru a duce o existenta cat de cat civilizata. Cu o treime mai putin, milioane de romani devin paria. Oameni la marginea extrema a societatii. Pentru toata viata. Cei care nu accepta o asemenea situatie nu mai au decat o singura solutie. Sa paraseasca tara. Definitiv. Si sa stea la marginea societatii printre straini, dar neurmariti de executori in nenorocita de treime din venituri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel