Nord Stream 2 Rusia. UE, presiuni. Germania își urmărește interesul

Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să adopte rapid o schimbare a regulilor pentru a ajuta blocul comunitar în încercarea de a reglementa viitoarea conductă Nord Stream 2 a Rusiei, relatează Reuters. 

Comisia Europeană propune o extindere a regulilor privind piaţa internă a energiei din Uniunea Europeană pentru a acoperi şi conductele de gaz offshore, cum este cazul gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică şi pe care executivul comunitar îl consideră o subminare a eforturilor UE de a sprijini Ucraina şi de a reduce dependenţa energetică a blocului comunitar faţă de Moscova. 

"Aş vrea să vă îndemn să acţionaţi rapid în privinţa acestei propuneri", a spus Tusk într-o scrisoare, consultată de Reuters şi datată 10 noiembrie, către şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state membre ale blocului comunitar. 

"Timpul este crucial dacă vrem să atingem obiectivele uniunii noastre energetice", a adăugat el. 

Tusk împărtăşeşte poziţia unor ţări precum Polonia şi statele baltice care susţin că proiectul Nord Stream 2 ar creşte dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar. 

Germania își urmărește interesul 

Însă Berlinul, punctul final pentru planurile Rusiei de a-şi dubla cantitatea de gaz pe care o transportă pe sub Marea Baltică spre Germania, ocolind rutele tradiţionale prin Ucraina, consideră că Bruxellesul nu ar trebui să se implice. 

Autorităţile de reglementare din UE vor ca regulile să fie introduse până la sfârşitul lui 2018, suficient de devreme pentru a fi aplicate şi conductei Nord Stream 2 care ar urma să fie terminată până la finalul lui 2019. 

Chiar şi în cazul adoptării noilor reguli, autorităţile de reglementare din UE spun că ar putea fi nevoie de discuţii cu Rusia, deoarece nu pot impune legislaţia europeană porţiunii de conductă care nu este pe teritoriul blocului comunitar. 

Comisia Europeană a cerut deja statelor membre un mandat pentru a negocia cu Rusia în legătură cu obiectivele conductei. 

Cinci companii energetice europene finanţează 1.225 de km din conducta care ar urma să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an: companiile germane Uniper şi Wintershall, grupul anglo-olandez Shell, compania austriacă OMV şi compania franceză Engi, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel