Marea dezbatere: Obezitatea este cu adevărat o boală?

Fotografie creată de Andres Ayrton, de la Pexels
Fotografie creată de Andres Ayrton, de la Pexels

Din ce în ce mai mulți experți recunosc obezitatea ca o boală. Acest lucru vine ca o surpriză pentru unii și o ușurare pentru alții, în special pentru cei care suferă de obezitate. 

Dar de ce este obezitatea o boală și nu pur și simplu o lipsă de voință sau o problemă de stil de viață? O parte a răspunsului constă în faptul că în spatele obezității se află mult mai mult decât poate vedea oricine, potrivit publicației de specialitate truthaboutweight.global.

 Obezitatea este o boală cronică, gestionabilă, influențată nu doar de genele noastre, ci și de contextul modern în care trăim.

„Este important pentru sănătatea națiunii să elimine conotația negativă asociată cu obezitatea. Nu este vorba despre alegerea unui stil de viață condus de lăcomia individuală, ci de o boală cauzată de inegalitățile de sănătate, influențe genetice și factori sociali”, spune dr. Andrew Goddard la o reuniune a consiliului de administrație al Colegiului Regal al Medicilor.

Știința obezității

Echipa Dr. Andrew Goddard nu este prima care se adună și discută despre obezitate. În întreaga lume, grupuri de lucru similare de experți au ajuns la aceeași concluzie, ceea ce provoacă adesea dezbateri aprinse în mass-media.

Obezitatea este încă privită pe scară largă ca o problemă simplă a stilului de viață: cât de mult mâncăm și cât de puțin ne mișcăm. Câtă energie luăm și consumăm.

Această boală nu este nici imaginară, nici invizibilă. Există și ea se numește obezitate. Persoanelor care suferă de obezitate li se amintește de acest lucru în fiecare zi, în transportul public, în magazinele de îmbrăcăminte, în parcuri sau chiar în timp ce iau cina cu cei dragi. Dar dimensiunea este cel mai puțin important aspect al obezității. Aspectele importante sunt cele care nu se văd.

Obezitatea este o boală gestionabilă

Vestea bună este că obezitatea este o boală gestionabilă, iar persoanele care suferă de ea își pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. De fapt, o pierdere în greutate de numai 5% este suficientă pentru a reduce riscul unor complicații de sănătate legate de greutate, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Dar gestionarea greutății nu are soluții rapide. Pentru a pierde în greutate și a o menține sub control, persoanele cu obezitate au nevoie de un tratament constant și de îngrijire adecvată. De aceea este important să recunoaștem obezitatea ca o boală și să o tratăm folosind cele mai recente progrese științifice.

Profesioniștii din domeniul sănătății sunt conștienți de ce tip de ajutor este nevoie

Din ce în ce mai mulți profesioniști din domeniul sănătății recunosc complexitatea obezității și învață cum pot ajuta. Gama lor de opțiuni de tratament se extinde, de asemenea, și este în permanență actualizată. 

În prezent, această gamă include terapie comportamentală, înlocuirea mesei și diete cu conținut scăzut de energie, medicamente anti-obezitate și chirurgie bariatrică. 

Dar ei privesc și dincolo de ceea ce mâncăm și cât de departe ne deplasăm. Managementul modern al obezității implică înțelegerea obiceiurilor alimentare individuale (cum, când și de ce mănânci), precum și starea de spirit, somnul, stresul și activitatea fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel