Dr. Alexandru Vlad Ciurea a vorbit despre cum se poate depista anevrismul cerebral din timp. ”Este fascinant”, a declarat în cadrul Academiei de Sănătate.
”Anevrismele intracraniene, ca și cele abdominale, sunt groaznice. Dacă se rupe un anevrism, poate să fie un accident cerebral vascular, dar poate să fie și unul hemoragic, o ruptură de anevrism. Ori, acest anevrism, dacă l-am prins, l-am diagnosticat, lupta mare se dă. Îl operăm, cum am făcut ani de zile, am aproape o mie operate, prin metoda directă, ori metoda actuală, care din ce în ce se duce mai sus și trebuie să spunem: Da, sunteți mai buni.
S-au perfecționat, au metode din ce în ce mai bune, au mijloace de a ține vasul din cap dilatat și să te duci exact în vasul cu leziunea respectivă și foarte frumos să introduci în anevrismul respectiv o substanță care face electro-obturare și se coagulează anevrismul în totalitate.
Este fascinant. Eu lucrez într-un centru foarte bine dotat și pe mine mă fascinează rezultatele, cum pleacă acești pacienți, ce se poate obține și cum circulația creierului își desfășoară activitatea”, a declarat dr. Vlad Ciurea la Academia de Sănătate.
”Anevrismele rupte rămân încă o cauză majoră de mortalitate”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, care a ținut să îl întrebe pe neurochirurgul Vlad Ciurea dacă acestea pot fi depistate din timp.
”Este foarte simplu pentru noi. În clipa în care, după o ceartă, după un zbor, după stat în aeroport, mă doare capul, am o criză migrenoasă, un CT sau un RMN, cu facilitatea angio-CT sau angio-RMN, se vede imediat. Chiar și dacă este puțin fisurat. (...)
Există programe de screening. Japonezii au făcut screening populației. Am fost de multe ori acolo și de fiecare dată raportau încă o mie de anevrisme operate. Ăștia, altă treabă nu au, de unde le găsesc, mă întrebam. Ah, păi noi le găsim prin screening. Omul se internează pentru o afecțiune hepatică, iar în cadrul investigației de angiografie hepatică, noi vrem să vă facem și o angiografie cerebrală. Și așa se văd anevrismele de care pacientul nici nu știa”, a mai spus dr. Vlad Ciurea.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News