Alimentele care cresc riscul apariției cancerului de colon, patologie situată pe primul loc la incidență și cauze de deces în rândul bărbaților

Fotografie de la Gonzalo Guzman: Pexels
Fotografie de la Gonzalo Guzman: Pexels

Conf. univ. dr. Florentina Ioniță Radu, medic gastroenterolog la Spitalul Militar Central "Carol Davila" ne-a vorbit despre patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de colon.

"Un subiect important, un subiect care ar trebui să țină prima pagină, pentru că este patologia cu cel mai mare răsunet, cancerul de colon, care a trecut pe primul loc în ceea ce privește incidența și rata de deces, cel puțin la bărbați. De ce este mai frecvent la bărbați", a spus jurnalistul Val Vâlcu porivit DC Medical.

"În primul rând, aș vrea să punctez că faptul că a crescut foarte mult incidența cancerului de colon ar trebui să ne îngrijoreze și să ne oblige să schimbăm ceva. Cancerul de colon este un cancer care poate fi prevenit și acest lucru ar trebui stipulat de la bun început.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere, este facil să poți să știi dacă vei avea cancer de colon și este foarte important să faci niște metode foarte simple de a preveni din timp, pentru că leziunile precursoare ale cancerului de colon pot fi vizualizate și tratate prin îndepărare. Cancerul de colon nu apare brusc!

Mesajul meu aș vrea să meargă clar către oameni: să percepem cancerul de colon ca un cancer care poate fi diagnosticat și tratat încă din faza precursoare.

Cancerul de colon are ca modalitate de apariție, pentru că teoretic nu se știe exact de ce apare cancerul, dar sunt câțiva factori. În primul rând, încărcarea genetică, cei care au avut cancer în familie au șanse mai mari să facă cancer de colon, apoi cei care au anumite boli cu transmitere genetică precum polipi sau polipoza intestinală, dar și factor de mediu care determină apariția cancerului: ritmul de viață, modul de alimentație, diverse vicii pe care le avem", a declarat Florentina Ioniță Radu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce înseamnă rude apropiate care transmis genetic cancer

"Rude apropiate înseamnă mamă, tată, frați, surori și bunici. Deci dacă se întâmplă ca aceștia să fi avut un cancer de colon, recomandarea este să se facă un screening și eventual o colonoscopie, în special pentru rudele de gradul I. Dar, s-a întâmplat să descoperim cancer de colon și la cei care aveau unchi sau mătuși care aveau cancer de colon.

Deci faptul că cineva din familie a avut, este un semnal de alarmă.

Mai e un lucru pe care trebui să-l spun este că acum e oarecum mai facil să știm că sunt rude care au murit de cancer de colon, pentru că gastroenterologia a progresal, la fel și endoscopia, oamenii fac colonoscopie și diagnosticăm mai ușor.

Până acum 10 - 15 ani nu știam de ce mureau unii oameni. Deci beneficiul științei este clar, este evident!", a completat medicul.

Sarea, grăsimile și carnea, cauzele cancerului de colon?

"În mod special, pentru cancerul de colon, carnea și carnea roșie în mod deosebit e un factor de risc, dar și sedentarismul, o alimentație care nu este echilibrată, în sensul că trebuie să aibă o cantitate suficientă de fibre. Pentru că fibrele permit să ai un tranzit intestinal eficient, permit să-ți menți microbiota intersinală și atunci e important ce mănânci, cum mănânci și care e proporția alimentelor", a mai spus Florentina Ioniță Radu.

Mulți au scuza că fibrele balonează și că tocmai ele ar putea fi cele care supără colonul.

"Acum depinde în ce formă iei aceste fibre. Fibrele pot fi luate din cereale brute, din legume. Există mai multe tipuri de fibre. Dacă discutăm strict despre cancerul de colon, fibrele fac bine", a clarificat medicul. 

De ce dăunează carnea roșie

Din studiile făcute până acum s-a constatat că cei care consumă carne roșie, și pentru că există un anumit prototip al celui care consumă carne roșie, e cel care consumă mai puține legume și fructe, deci are o anumită tipologie de hrană, un stil de viață anume, face excesul. Pentru că sunt persoane care preferă să consume doar carne roșie, vânat", a explicat medicul gastroenterolog. 

"Dacă definești mezelurile și afumăturile, nu sunt indicate, dar noi trebuie să avem o viață echilibrată, să mâncăm din fiecare și din ce ne place să nu dăm la o parte, dar să nu faccem nici abuz", a conchis medicul. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel