EXCLUSIV  Gestul simplu care îți arată dacă ai cancer. Nu ignora acest obicei banal. Dr. Ștefan Voiculescu: Nu te costă nimic

Cancer san - Foto: Freepik @madushankalm
Cancer san - Foto: Freepik @madushankalm

Un simplu gest îți poate salva viața și te poate ajuta să detectezi cancerul de sân. De ce e important să-ți cunoști propriul corp.

Cancerul de sân este una dintre cele mai comune forme de cancer care afectează femeile, dar poate apărea și la bărbați, deși acest lucru este mai rar.

Dezvoltat din celulele țesutului mamar, acest tip de cancer apare atunci când celulele normale încep să crească necontrolat și să formeze tumori.

În funcție de tip, locația și stadiul la care s-a descoperit, cancerul de sân poate avea un prognostic diferit, iar diagnosticarea timpurie este esențială pentru un tratament eficient.

Cancerul de sân este în creștere și este unul din cancerele cele mai importante ale femeii, se bate pentru primul loc cu cancerul de colon. Cancerul de colon și cancerul de sân sunt cancere cu o incidență foarte mare, foarte mare. ", spune medicul Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală.

Simptomele cancerului de sân pot varia, dar cel mai des întâlnite sunt:

- noduli la nivelul sânului sau axilei, de obicei nedureroși și cu o textură tare, aceștia sunt adesea primul semn al bolii.

- modificări ale pielii sânului care includ înroșire, îngroșare sau aspect de coajă de portocală

- schimbări la nivelul mamelonului.

Palparea sânului este lucrul cel mai mic pe care o femeie ar putea să și-l facă. Femeile sunt speriate. De ce să se sperie?

Trebuie să-și cunoască sânul. Ăsta e un lucru minunat, că pacienta poate să se supravegheze lunar, n-o costă nimic.

Odată ce am lămurit-o că ea nu pune diagnosticul, că ea trebuie să vadă acea modificare, fie că progresează, fie că persistă două luni la rând, atunci are de întrebat ce se întâmplă și e un prim pas”, a declarat medicul Ștefan Voiculescu, pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Ei bine, palparea sânului este o metodă simplă și importantă de autoexaminare pe care o femeie o poate face pentru a verifica sănătatea sânilor și a detecta posibile modificări sau anomalii.

Scopul acestei autoexaminări este să ajute la depistarea timpurie a nodulilor sau a altor semne care pot indica afecțiuni mamare, inclusiv cancerul de sân.

Cu toate acestea, nu trebuie să înlocuiți controalele regulate la medic și investigațiile de tip screening, cum ar fi mamografiile.

Ideal este ca autoexaminarea sânilor să fie făcută la câteva zile după menstruație, când sânii sunt mai puțin sensibili.

Începe prin a-ți examina vizual sânii pentru a observa eventualele modificări de formă, mărime sau culoare. Ridică mâinile deasupra capului, apoi pune-le pe șolduri și apleacă-te ușor pentru a observa orice asimetrie, adâncitură, înroșire sau alte schimbări.

Nu uita să palpezi și regiunea axilară, deoarece ganglionii limfatici de aici pot fi implicați în diferite afecțiuni.

Apasă ușor pe fiecare mamelon pentru a verifica dacă există secreții neobișnuite precum sânge sau lichid galben.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel