EXCLUSIV  Pacienţi întorşi de la moarte prin chimioterapie personalizată. Dr. Anca Coliță, Institutul Clinic Fundeni: Suntem singurii din România care au implementat acest program

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Prof. Dr. Anca Coliță, directorul Institutului Clinic Fundeni, a vorbit, la Academia de Sănătate, despre realizările anului 2022.

"Ne lăudăm cu reuşita implementării terapiilor chimio personalizate în Institutul Clinic Fundeni. După cum se ştie, Institutul Clinic Fundeni este prima şi singura unitate medicală din România care a reuşit să implementeze acest program care va da şanse multor pacienţi şi sunt convinsă că în următorii ani multe centre medicale din ţară vor deschide laboratoare cu tratamente care, evident, la început sunt adresate pacienţilor hematologici, atât copii cât şi adulţi.

Studiile cu acest tip de terapie ţintită, personalizată, a luat o amploare extraordinară pe plan mondial astfel încât pe foarte multe tumori solide există deja abordări de acest tip, lucru care este cumva firesc pentru că, ştim cu toţii, chimioterapia  s-a dovedit de-a lungul anilor a fi extrem de eficientă. Radioterapia, chirurgia, transplantul de celule hematopoietice, transplantul hepatic, transplantul renal - toate aceste proceduri au crescut foarte mult şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Există forme refractare pentru care aceste metode clasice se dovedesc ineficiente, sunt extrem de toxice, pacienţii nu le mai pot tolera din cauza cumulării unor linii terapeutice anterioare - nu puţine la număr de cele mai multe ori - astfel încât această abordare care încearcă să ţintească celula tumorală este una care pare logică în acest context. Terapiile acestea sunt încă foarte la început, încă nu este foarte bine clarificată poziţia acestui tip de tratament în managementul complex al unui pacient cu cancer. Totuşi, evidenţele arată că rezultatele sunt încurajatoare şi pentru unii pacienţi aceste terapii vor însemna o şansă la viaţă."

A doua şansă pentru bolnavii de leucemie

Institutul Clinic Fundeni realizează, începând cu luna octombrie, testări genetice avansate pentru copiii și adulții cu leucemie din România. Acestea permit încadrarea corectă în grupe de risc și aplicarea celor mai noi protocoale internaționale de după anul 2020. Echipamentul valorează 10.000 de euro și este pentru prima dată când în România se pot identifica subtipuri rare de leucemii acute care necesită abordare terapeutică diferită și personalizată.

Președintele Asociației Dăruiește Aripi, Alina Pătrăhău, consideră că “achiziția acestui echipament este un pas important în tratarea personalizată a copiilor cu cancer din România la standardele din Europa de Vest. Aproximativ 400 de copii sunt diagnosticați anual în România cu diverse forme de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile și limfoamele, peste 50% dintre cazuri, conform Registrului Național al Cancerelor la Copil”. În cadrul Laboratorului de Analize Hematologice Speciale din Institutul Clinic Fundeni sunt diagnosticați anual mai mult de 250 de pacienți cu leucemie, copii și adulți, se arată într-un comunicat oficial.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel