EXCLUSIV  Metastază la 3 cm adâncime în creier, operaţie reuşită cu succes. Dr Vlad Ciurea, singurul care i-a garantat unui pacient că pleacă acasă pe picioare

Fotografie de la meo, Pexels
Fotografie de la meo, Pexels

Dr. Alexandru Vlad Ciurea, neurochirurg reputat, a explicat cum a reuşit, cu ajutorul neuronavigaţiei, să opereze pe creier un pacient cu metastază la 3 cm în profunzimea creierului. 

"Am avut un pacient care avea o determinare secundară. În denumirea noastră, e metastază. O avea de la o tumoră renală trecută, operată. Trecuse prin plămân, unde fusese tratată, şi ajunsese la creier. Era localizată în partea dreaptă, într-o zonă precentrală, înaintea şanţului central, adică celui care comandă mişcările de parte stânga. 

Nu aveam soluţie decât de operaţie. Era la 3 cm în adâncime, în profunzimea zonei precentrale. Mă tot întrebam cum să o abordez fără să distrug acea substanţă. După ce s-a făcut totul, am stabilit totul, am pus neuronavigaţia, care e o fuziune de imagini, de la cumputer, de la RMN. 

Şi merg cu antena, pe ecran apare ce e în creier, şi eu zic: mai la dreapta, mai la stânga. 

Cu echipa mea am făcut deschiderea, craniectomia, perfect. După care s-a deschis învelişul creierului, perfect. Iar am pus neuronavigaţia. Pe unde intru în creier? Nu existau soluţii. La orice pas făceam, ridicam microscopul, puneam antena, mă mai duceam un pas. Parcă eram un căutător de aur pe fundul mării. 

La un moment dat, îmi dă într-o zonă în care nu mă aşteptam. Dar m-am dus după ce mi-a zis aparatul. Şi el mi-a arătat. Nici nu credeam pe celelalte date. Neuronavigaţia, tot lucrând şi tot perfecţionând, ajută. 

La antenă, am avut un prelungitor. Când am apăsat pe buton, acel prelungitor a început să meargă, fictiv. Acel fascicul mă dirija şi îmi arăta unde e leziunea. Nu îmi venea să cred. Mă întrebam cât mă plimb, că eram totuşi în creierul omului. 

Nu îmi venea să cred că în acea zonă profundă am găsit leziunea fără să distrug în jur şi fără să las niciun punct hemoragic. Pacientul respectiv a mers în mai multe servicii, niciun neurochirurg nu a avut curajul să îi garanteze că pleacă pe picioare. Eu da. L-am operat, acum e mai bine decât înainte de operaţie", a declarat dr. Vlad Ciurea la Academia de Sănătate. . 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel