De ce nu a fost găsit încă „leacul pentru cancer”?

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Cancerul nu este o singură boală, ci sute de boli diferite care evoluează în timp. În plus, fiecare tip de tumoră necesită tratamente specifice și diferite în funcție de caracteristicile tumorii în sine și ale pacientului.

Există cel puțin 200 de forme de cancer clasificate în funcție de organul sau țesutul afectat; fiecare tumoră, chiar și de același tip, se poate comporta diferit la fiecare pacient. Pentru multe dintre acestea, cercetările au dezvoltat tratamente, dar nu pentru toate, potrivit unui articol publicat pe website-ul Fudația Italiană pentru Cercetarea Cancerului.

Tot din cercetare vine și conștientizarea faptului că celulele canceroase evoluează în timp și uneori devin rezistente la terapiile inițial eficiente. Cancerul este așadar un set de boli complexe și în evoluție, care este puțin probabil să facă posibilă găsirea unui singur remediu definitiv pentru toate acestea.

Un alt motiv pentru care terapiile eficiente împotriva tuturor cancerelor nu sunt încă disponibile este timpul lung necesar pentru a dezvolta un nou medicament și a intra în clinică. 

Medicament descoperit în anii 60 și aprobat abia în 2001

Un exemplu este cazul  medicamentului Imatinib, cunoscut sub numele comercial de Gleevec, un medicament introdus în 2001 care a revoluționat tratamentul leucemie mieloidă cronică(CML).

Astăzi, în majoritatea cazurilor, există posibilitatea recuperării de la această boală care înainte de introducerea medicamentului era letală pentru aproape toți pacienții.

Cu toate acestea, povestea Imatinibului începe în anii 60 ai secolului trecut, când cercetătorii au descoperit că celulele LMC aveau un cromozom anormal, numit „Philadelphia”. Atenția multor savanți s-a concentrat asupra acestui cromozom în deceniile următoare.

În 1993 a fost identificat un compus numit STI571 (imatinib), extrem de eficient în laborator și testat ulterior și în clinică. Primele studii pe oameni au durat încă 5 ani (primul a început în 1998) și abia în 2001, medicamentul a fost aprobat de autoritățile de reglementare pentru utilizare în clinică.

Cunoștințele genetice și moleculare actuale accelerează semnificativ prima parte a studiului dar încă mai durează ani pentru ca un nou medicament să obțină aprobarea pentru utilizare la pacienți.

În sfârșit, inteligența artificială și simulările pe computer, dar și strategii precum repoziționarea medicamentelor, fac posibilă scurtarea și mai mult a timpilor. Datorită acestor instrumente, cercetătorii sunt acum capabili să identifice potențiale noi medicamente printre mii de compuși deja disponibili și să testeze un număr foarte mare de compuși simultan pe diferite tipuri de celule canceroase.

În concluzie...

O „pastilă magică” capabilă să vindece toate tipurile de tumori nu va exista niciodată pentru că cancerul nu este o boală, ci un set de boli mai mult sau mai puțin asemănătoare și în evoluție, care răspund în moduri diferite și schimbătoare la tratamente. 

Din același motiv, prima regulă de urmat atunci când întâlniți un medic sau o persoană care promite că va vindeca toate tipurile de cancer cu un singur remediu este să fiți precauți.

Împotriva cancerului sau, mai degrabă, împotriva „cancerelor”, trebuie să investim în continuare în cea mai bună cercetare științifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel